100 ani de Romania

Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator din naţionala României! Participant la CM 1930 și la JO de iarnă din 1936!

27.08.2018 | 22:00
Alfred Eisenbeisser fotbalistul patinator din nationala Romaniei Participant la CM 1930 si la JO de iarna din 1936
Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator

Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator. Anii ’30 au fost cunoscuţi ca unii plini de romantism în sportul românesc şi nu numai. Sportivii participau la mai multe discipline şi reuşeau de multe ori să obţină performanţe notabile. Alfred Eisenbeisser, cunoscut în România ca Alfred “Fredi” Fieraru, a fost unul dintre cei mai buni fotbalişti ai perioadei, dar şi un apreciat patinator.

Născut pe 7 aprilie 1908 în Cernăuţi, localitate aflată atunci în Imperiul Austro-Ungar, Alfred Eisenbeisser şi-a început junioratul la Jahn Cernăuţi, ca mai apoi să ajungă la echipa Dragoş Vodă Cernăuţi. Prestaţiile bune l-au adus în vizorul lui Costel Rădulescu, selecţionerul echipei naţionale a României, iar în 1930 a fost convocat în premieră în lotul tricolorilor. Prima mare aventură a vieţii fotbalistului, una care i-ar fi putut aduce moartea.

Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator

În 1930, România era invitată să participe la Campionatul Mondial din Uruguay, iar Alfred Eisenbeisser a făcut parte din lotul selecţionat de Costel Rădulescu. Fotbalistul legitimat la Dragoş Vodă Cernăuţi a fost titular în ambele meciuri jucate de tricolori la turneul final, însă drumul de întoarcere i-ar fi putut fi fatal.

În cartea “Finala se joacă astăzi” scrisă de Ioan Chirilă, Rudi Wetzer a povestit clipele de cumpănă ale fotbalistului. Pe vaporul care îi aducea acasă pe jucătorii României, Alfred Eisenbeisser s-a îmbolnăvit de pneumonie, iar şansele de supravieţuire erau reduse. Ajunşi în Genova, oficialii Federaţiei Române de Fotbal l-au internat pe jucător, aflat în stare critică, într-un sanatoriu. În tot acest timp, mama fotbalistului se pregătea de înmormântare. Alfred Eisenbeisser a câştigat lupta cu moartea şi s-a întors în România după o lună.

Alfred Eisenbeisser, campion naţional la patinaj

În 1932, Alfred Eisenbeisser s-a transferat la Venus Bucureşti şi a început să îmbine fotbalul cu patinajul. După ce a devenit campion naţional, fotbalistul s-a calificat la Campionatul European din 1934, unde s-a clasat pe locul şapte la proba pe perechi, alături de Irina Timcic. Cei doi au ajuns şi la Jocurile Olimpice de iarnă de la Garmisch-Partenkirchen din 1936, unde s-au clasat pe locul 13, cu un punctaj de 9.0. Trei ani mai târziu, Alfred Eisenbeisser a bifat a doua prezenţă la un Campionat European de patinaj, însă de această dată a făcut pereche cu Ileana Moldovan. Prestaţia a fost mai slabă, iar cei doi au terminat pe locul nouă, ultimul al probei.

Ca fotbalist, Alfred Eisenbeisser a avut performanţe mult mai bune. Alături de Venus Bucureşti, mijlocaşul de bandă a câştigat de trei ori titlul de campion al României, în 1934, 1937 şi 1939. În 1944, la 36 de ani, fostul internaţional român s-a retras din activitate şi a plecat în Germania.

Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator
Alfred Eisenbeisser, fotbalistul patinator