Alegeri 2024

Alfred Simonis, proiect de lege pentru protecția obiectivelor militare. CSAT va stabili care sunt zonele cu regim special

Alfred Simonis cere „măsuri speciale” pentru protejarea obiectivelor militare. CSAT va institui zone cu regim restrictiv
06.05.2024 | 17:06
Alfred Simonis proiect de lege pentru protectia obiectivelor militare CSAT va stabili care sunt zonele cu regim special
Alfred Simonis cere un mecanism de protecție specială a obiectivelor militare, consacrat de lege / Foto: Inquam Photos, Ovidiu Micsik
ADVERTISEMENT

Alfred Simonis și Mihai Weber, deputați PSD, au depus la Senat un proiect de lege care prevede implementarea unor „măsuri speciale” pentru protejarea obiectivelor militare. Acestea vor implica și votul în CSAT.

Mecanism de protecție a obiectivelor militare

Alfred Simonis și Mihai Weber, deputați PSD, au depus la Senat un proiect de lege pentru instituirea unor „măsuri speciale” pentru siguranța și protecția obiectivelor militare. Inițiatorii invocă „complexitatea” mediului de securitate internațional și „evoluțiile defavorabile” din zona României și a Mării Negre.

ADVERTISEMENT

Propunerea legislativă urmărește „consacrarea la nivel de lege a unui mecanism de protecție a obiectivelor militare”. Acest mecanism, potrivit expunerii de motive, prevede „stabilirea, prin hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, a obiectivelor militare care deservesc activități pentru securitatea națională în jurul cărora se instituie, în extravilan, pe o rază de 2.400 de metri, zone cu regim de protecție specială”.

Integrarea zonelor în cadastru

În continuare, proiectul mai prevede „reglementarea expresă a categoriilor de activități care nu se pot desfășura în zonele cu regim de protecție specială”.

ADVERTISEMENT

Proiectul de lege mai cere „stabilirea, în sarcina instituţiilor competente, a obligaţiei de a integra zonele cu regim de protecţie specială şi implicit a interdicţiilor necesare protecţiei obiectivelor militare, în baza de date a oficiilor teritoriale de cadastru şi publicitate imobiliară, în documentaţiile de amenajare a teritoriului judeţean, respectiv în planurile urbanistice generale şi în regulamentele aferente ale unităţilor administrativ-teritoriale, pentru asigurarea opozabilităţii faţă de terţi”.

Măsurile nu vor afecta terenurile

Alfred Simonis și Mihai Weber mai arată în expunerea de motive că obligațiile ce vor fi impuse în aceste zone care trebuie să beneficieze de protecție specială, în extravilan, „nu va afecta funcţia de bază a terenurilor, fie că sunt terenuri cu destinaţie agricolă, forestieră sau aflate permanent sub ape, motiv pentru care propunerea legislativă nu implică un impact bugetar”.

ADVERTISEMENT

Proiectul depus de Alfred Simonis și de Mihai Weber definește zona cu regim de protecție specială ca „zona cu caracter special instituită în jurul obiectivelor militare în care sunt interzise, în extravilan, activităţile prevăzute la art.3, pe o rază de 2.400 de metri de la perimetrul obiectivului militar, în vederea protejării activităţilor specifice desfăşurate în cadrul acestora”.

O serie de restricții

În zonele care beneficiază de regim de protecție special este interzisă „executarea oricăror construcţii, amenajări sau instalaţii supraterane, indiferent de regimul de înalţime, precum şi subterane, cu excepţia celor situate pe terenuri aflate în proprietatea/administrarea Ministerului Apărării Naţionale şi numai dacă există avizul acestuia”.

ADVERTISEMENT

Proiectul mai prevede în aceste zone interzicerea trecerea in intravilan a terenurilor, cu excepția celor aflate în proprietatea/administrarea instituțiilor din sistemul național de apărare, dacă se urmărește edificarea unor obiective militare sau construcții cu caracter special.

Textul mai interzice și folosirea dronelor, a dispozitivelor care permit înregistrarea și fotografierea, instalarea și operarea emițătoarelor radio, exceptându-le pe cele care aparțin apărării, ordinii publice și siguranței naționale, vânătoarea, pescuitul, incendierea miriștilor, activitățile de agrement.

Obiectivul militar este definit ca „ imobilele şi instalaţiile, aflate în proprietatea/administrarea instituţiilor din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, care deservesc activităţi pentru securitatea naţională, situate în extravilan sau în intravilan şi care fac parte din zonele cu regim de protecţie special”.

 

 

ADVERTISEMENT
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a...
„Ai bani”. Cristi Borcea l-a impresionat pe Mourinho cu suma pe care a cheltuit-o la dineul Generației de Aur
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va...
Udrea comentează cazul Coldea: Stăpânul Cătușelor iese pe ușa DNA. Sper că va duce și la căderea lui Kovesi
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar...
EXCLUSIV „Dintre foștii colegi, Popescu are caracterul cel mai josnic. Îl interesează doar banii!”. Atac devastator la adresa ”Baciului” înainte de meciul Generației de Aur
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din...
Dosarul Coldea-Dumbravă. În ce două dosare celebre ar fi intervenit foștii șefi din SRI
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La...
Cu ce se poate ocupa fiul Romaniţei Iovan, la doar 17 ani: La 2-3 dimineața, mi-a venit ideea. M-am băgat în ceva greu
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile...
Brazilianca Izabel Goulart și-a expus posteriorul pe covorul roșu de la Cannes! Imaginile cu ținuta ei fac acum înconjurul internetului / Foto
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
DECIZIE privind RECALCULAREA PENSIILOR. Ministrul Muncii a ANUNȚAT: PENSIONARII ADUC ACTELE
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul...
Cine este românul arestat pentru că ar fi spionat în favoarea Rusiei. Bărbatul voia sa candideze pentru funcția de primar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Scandalul Coldea, văzut de Traian Băsescu: Un infractor pensionar
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul...
Doliu în Generaţia de Aur la câteva ore după meciul de retragere. Anunţul trist, în urmă cu puţin timp
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul...
„S-a ținut Poliția după mine, cu girofar”. Miodrag Belodedici a rămas fără permisul auto după meciul Generației de Aur
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe...
Mara Bănică, acuzații dure la adresa familiei lui Culiță Sterp: „Am văzut-o pe mama acestor Sterpi la Măruță. A crescut niște animale”