News

Algocalminul ar putea fi retras din farmacii: “Procedură de urgență a UE”. Ce au pățit mai mulți oameni care au luat acest medicament

Algocalminul poate fi retras de piață. Experții examinează mai multe produse care conțin această substanță activă care ar putea fi o amenințare
18.06.2024 | 21:31
Algocalminul ar putea fi retras din farmacii Procedura de urgenta a UE Ce au patit mai multi oameni care au luat acest medicament
Românii ar putea să nu mai găsească agocalmin pe piață. „Procedură de urgenţă în UE”. Sursa foto: Hepta.ro
ADVERTISEMENT

Algocalminul, un remediu popular în România pentru diverse dureri, este acum considerat o amenințare în Europa din cauza unui potențial sever de afectare a sănătății.

Algocalminul ar putea dispărea din farmacii

Autoritățile europene din domeniul medicamentului examinează mai multe produse care conțin această substanță activă. Substanța principală, metamizolul, care este cunoscută sub numele comercial Algocalmin în România și Novocalmin pentru varianta sa sub formă de supozitoare, este acum subiectul unei investigații riguroase din partea Agenției Europene a Medicamentului.

ADVERTISEMENT

Aceasta vine în urma preocupărilor legate de asocierea sa cu riscuri serioase pentru sănătate. Reprezentanți din România de la Autoritatea Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale (ANMDMR) vor participa la evaluarea acestor riscuri.

Îngrijorările sunt alimentate de rapoarte recente care indică reacții adverse rare, inclusiv scăderea rapidă a numărului de globule albe din sânge, o condiție care poate fi fatală în unele cazuri.

ADVERTISEMENT

Semnalul de alarmă a fost tras inițial de Agenția Finlandeză a Medicamentului, subliniind necesitatea unei revizuiri ample a siguranței medicamentelor care conțin metamizol.

Ce se va întâmpla cu algocalminul

Anca Crupariu, reprezentant al Colegiului Farmaciștilor din România, a explicat îngrijorările din comunitatea medicală românească și a exprimat incertitudinea privind viitorul acestor produse pe piața europeană.

ADVERTISEMENT

Deși în urmă cu 15 ani s-a observat o prevalență mai mare a riscului de agranulocitoză în nordul Europei, datorită unor factori genetici particulari, situația în sudul Europei este mult mai puțin preocupantă, a precizat Anca Crupariu la Antena 3 CNN.

„Se știa și până acum și era scris în prospect faptul că acest medicament poate duce la agranulocitoză. Dar era vorba despre o reacție adversă rară sau foarte rară. Deci nu este vorba despre o noutate.

ADVERTISEMENT

Ceea ce este interesant și este greu de explicat este faptul că, încă de acum 15 ani, un studiu multicentric, referitor la acest risc de agranulocitoză, a arătat că mai mult în zonele din nordul Europei, din cauza unor caracteristici genetice care predispun la această afecțiune de tip imuno-alergic, acolo au fost înregistrate multe cazuri. Iar în sudul Europei, foarte puține sau deloc.

Ca dovadă că și acum agenția medicamentului din Finlanda a fost cea care a solicitat procedura de arbitraj, care este practic o procedură de reevaluare a profilului de siguranță al medicamentelor care conțin metamizol. Ceea ce este și mai important este faptul că este o procedură de urgență, pentru că au avut foarte multe cazuri letale.

Asta nu înseamnă că populația trebuie să se sperie. La noi în țară au existat doar câteva cazuri, foarte puține, foarte rare, dar Agenția Europeană a Medicamentului, odată ce a declanșat această procedură, toate statele membre, toate Agențiile Medicamentului, vor participa la această analiză și vor implica profesioniști din domeniul sănătății”, a explicat Anca Crupariu la Antena 3 CNN.

Ce spune ministrul sănătății față de această decizie

„Nu trebuie să ia nicio măsură specială de precauție. Este vorba despre o solicitare din partea Finlandei. Medicamentul este utilizat în acest moment în 18 state din UE, e un medicament care se folosește de mai bine de 100 de ani, din 1920 se folosește acest metamizol, preparat cunoscut popular în România ca ‘Algocalmin’, un medicament care este un analgezic, folosit în dureri. Reacțiile adverse care erau cunoscute apar foarte rar și investigația pe care o face Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) se referă la sesizarea Finlandei.

O să vedem concluziile și dacă există o indicație privind restrângerea utilizării sau utilizarea doar la anumite categorii de pacienți. Deocamdată nu avem niciun motiv de îngrijorare pentru că este un produs care se folosește de foarte mult timp și care este în mod obișnuit utilizat ca analgezic în România.

Și eu, și dvs. și cred că toată lumea a folosit acest produs. Așteptăm raportul de la EMA și o eventuală recomandare spre alte elemente. Repet, în 18 din cele 27 de state din Uniunea Europeană, adică două treimi din UE, se folosește acest produs”, a spus Alexandru Rafila, ministrul sănătății la Digi24.

ADVERTISEMENT
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la...
24 de lovituri de bici într-un minut » Tripla medaliată cu aur la Jocurile Olimpice, suspendată după apariția unor imagini scandaloase
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați...
Am intrat în sezonul bolilor digestive. Camerele de gardă sunt pline. Medic: „Spălați pepenii înainte de a-i mânca!”
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii...
VIDEO | Doliu pentru moartea anunțată de Dumitru Dragomir. Fostul șef al Ligii Profesioniste de Fotbal a declarat decesul
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo,...
Tragedie în fotbal. Sorin Florin Nazîru, fostul portar al juniorilor de la Dinamo, a murit la doar 16 ani
Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins...
Dorian Popa a primit decizia devastatoare a instanţei, după ce a fost prins drogat şi în chiloţi la volan!
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la opt luni de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de JOE BIDEN AZI-NOAPTE! Este OFICIAL
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc...
Tragedie fără margini la Dinamo! S-a stins o tânără speranță a fotbalului românesc . Dumnezeu să-l odihnească
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
Fostă ispită de la Insula iubirii, în spatele gratiilor: Am avut această frică
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza...
George Restivan TUNĂ și FULGERĂ, după despărțirea de Bahmu. S-au despărțit din cauza copiilor ei și a Marei Bănică. ''Mara era hotărâtă să ne distrugă fericirea''
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Slovacia amenință Ucraina cu măsuri de represalii. „Vom fi obligați să reacționăm”
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un...
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi