Sport

25 de ani de la cea mai mare ţeapă din istoria Premier League. Cum a ajuns anonimul Ali Dia să joace aproape o oră în prima ligă engleză. Video

Pe 23 noiembrie 1996, Ali Dia a intrat pe teren în minutul 32 al meciului pierdut de Southampton, scor 0-2 în fața lui Leeds United, după ce l-a păcălit pe managerul "sfinților" că ar fi vărul lui George Weah.
21.11.2021 | 08:41
25 de ani de la cea mai mare teapa din istoria Premier League Cum a ajuns anonimul Ali Dia sa joace aproape o ora in prima liga engleza Video
Ali Dia a jucat 53 de minute la Southampton, în Premier League, după ce-şi păcălise antrenorul
ADVERTISEMENT

Ziua de 23 noiembrie ar trebui să fie cunoscută drept Ziua Păcălelilor în fotbalul englez, după cele petrecute în urmă cu un sfert de secol. Se întâmpla în 1996, în anii de pionierat ai Premier League, când un jucător care nu evoluase vreodată în primul eșalon al vreunui campionat de fotbal a prins un contract de o lună la Southampton. Ba chiar a și jucat aproape o oră într-un meci de Premier League!

Povestea lui Ali Dia poate părea în zilele noastre ruptă dintr-un film distopic dacă nu s-ar fi și întâmplat cu adevărat. Atacantul senegalez avea 31 de ani în 1996 și a știut să profite din plin de problemele de lot cu care se confrunta la acea vreme managerul lui Southampton, Graeme Souness, mai ales în compartimentul ofensiv.

ADVERTISEMENT

Scoțianul a primit un telefon din partea cuiva care s-a recomandat a fi nimeni altul decât George Weah, deținătorul Balonului de Aur în acel moment! Atacantul liberian al lui AC Milan i-ar fi spus lui Souness că Ali Dia este vărul său, că a jucat alături de el la Paris Saint-Germain și că are 13 selecții în naționala Senegalului. Vocea de la telefon a fost atât de convingătoare încât managerul “sfinților” a decis să îi ofere un contract pe o lună!

Cum a ajuns un jucător amator în Premier League!

Imaginați-vă astăzi cum Lionel Messi l-ar suna pe Ralph Hasenhuttl pentru a-i recomanda un jucător sud-american din ligile obscure ale Angliei! Pentru că fix așa au stat lucrurile în cazul lui Ali Dia. Pe 9 noiembrie, el jucase ultima oară pentru Blyth Spartans în Northern Premier League, al șaptelea eșalon pe scara ierarhică a fotbalului englez.

ADVERTISEMENT

Două săptămâni mai târziu, fostul lui antrenor de la Blyth Spartans îl vedea pe Dia în faimoasa emisiune Match of the day, ceea ce i s-a părut “incredibil”. Practic, Ali Dia nu jucase vreodată la PSG, nu avusese vreo selecție pentru Senegal și nu evoluase nici măcar în liga secundă germană, cum mai fusese informat Graeme Souness de “George Weah”.

Dia a ajuns în Anglia la Blyth cu doar câteva luni înaintea debutului incredibil din Premier League, după ce mai jucase în ligi inferioare din Franța și Finlanda, iar în Germania, evoluase la VfL Lubeck, în Regionalliga, a patra divizie, nicidecum a doua. Așadar, un jucător anonim de nivelul amatorilor care se întrec săptămânal în Sunday League a făcut pasul cel mare spre Premier League!

ADVERTISEMENT

Talentat la inventat povești, afon la fotbal

Dacă la fotbal nu era prea bun, în schimb Ali Dia compensa prin poveștile pe care le scotea pe gură, ceea ce l-a făcut un tip destul de plăcut în vestiar. Egil Ostenstad, atacant la Southampton în acea perioadă, își amintește: “Nu era lipsit de încredere. Stăteam lângă el când începuse să ne spună de zilele sale de la PSG și cât de apropiat era de David Ginola. Cineva din club care îl știa pe Ginola era în apropiere. Când l-a chemat, Ali a plecat imediat. Era clar că era un foarte bun povestitor”.

Totuși, colegii și-au dat seama imediat de pregătirea lui precară din punct de vedere fotbalistic. “Am realizat rapid că nu este nici pe departe la fel de bun ca George Weah. Se observa ușor că nu a fost vreodată aproape de cel mai înalt nivel în fotbal. Era foarte, foarte slab. Dar pentru că venea meciul cu Leeds, nu ne-am antrenat la intensitate maximă și nu ne-am putut da seama dacă avea calitatea necesară”, a povestit norvegianul Egil Ostenstad.

ADVERTISEMENT

La fel a remarcat și legendarul Matt Le Tissier, care s-a antrenat cu Ali Dia doar cu o zi înaintea meciului cu Leeds: “Îmi amintesc că atunci m-am gândit că nu este deloc bun și că nu va reuși să se impună”.

Ali Dia în Premier League, un reality-show ce pare neverosimil în zilele noastre

Cu toate acestea, Ali Dia a prins lotul pentru meciul cu Leeds United. Graeme Souness se confrunta cu numeroase accidentări și în disperare de cauză a apelat la Dia, spre uriașa surprindere a celorlalți fotbaliști de la Southampton. Cumva, tot Universul a conspirat în acea zi de 23 noiembrie 1996 ca senegalezul să își facă intrarea în fotbalul mare pentru că, inițial, el trebuia să joace pentru echipa a doua a clubului împotriva lui Arsenal U23, dar partida a fost amânată din cauză că terenul fusese inundat.

Nici la micul dejun din dimineața jocului, niciun fotbalist de-al “sfinților” nu se gândea că Dia va fi cu ei și mai târziu, doar că s-au trezit cu el în vestiar, echipându-se. “Devenea deja ciudat. Glumeam între noi că el câștigase un concurs de a petrece o săptămână la un club de Premier League”, a povestit fundașul norvegian Claus Lundekvam.

Apoi, visul a devenit realitate pentru Ali Dia, un fotbalist care nu trecuse vreodată de nivelul ligii a treia în întreaga carieră și căruia i se deschidea în față fascinanta lume a Premier League. În minutul 32, Le Tissier s-a accidentat, iar Graeme Souness a luat decizia de a-l introduce pe senegalez pe teren! Purtând tricoul cu numărul 33, Ali Dia a avut ocazia de a înscrie după numai 30 de secunde, dar a șutat lamentabil.

O apariție meteorică și neașteptată, urmată de o ieșire din scenă la fel de bruscă

“Alerga precum Bambi pe gheață, era stânjenitor să îl privești”, a declarat Matthew Le Tissier. Totuși, Claus Lundekvam i-a mai acordat o șansă, gândindu-se că senegalezul avea asupra sa multă presiune, după ce îl înlocuise pe starul echipei: “Se putea observa ușor din mișcările sale că nu are cunoștințe de fotbal. Prima atingere este oribilă. După ce am văzut primele două atingeri, mi-am spus că este fără speranță”.

Ali Dia a rămas pe teren 53 de minute până când Graeme Souness, realizând că fusese victima unei farse, l-a schimbat cu Ken Monkou, la scorul de 0-0. Când senegalezul a plecat spre vestiare, atunci a fost ultima oară când fanii și jucătorii lui Southampton l-au mai văzut vreodată. “Sfinții” au pierdut meciul, scor 0-2, după două goluri încasate pe final, iar Ali Dia a părăsit în grabă hotelul unde era cazat cu echipa, existând unele zvonuri că ar fi fugit cu prosoapele din cameră.

Deși mai avea două săptămâni de contract, el nu a mai apărut vreodată la club, apoi a revenit în mediul atât de familiar lui, în ligile din subsolul fotbalului englez, ultima lui apariție fiind consemnată în 1997 la Spennymoor United. Cotidianul The Times l-a așezat pe Ali Dia pe primul loc în topul celor mai slabi 50 de fotbaliști, dar senegalezul ar merita și un premiu pentru cea mai mare păcăleală din istoria fotbalului englez.


  • (P) Cota Get’s Bet pentru Manchester City – Everton: 1,20 este cota pentru „1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT