News

Alianța Dreapta Unită, încă divizată în teritoriu. Prieteniile locale ale PMP dau de furcă liderilor de la București

Alianța Dreapta Unită (USR-PMP-Forța Dreptei) a decis să aibă candidați comuni la alegerile din 2024, însă organizații locale ale PMP au încă acorduri cu partidele de la putere.
21.02.2024 | 18:47
Alianta Dreapta Unita inca divizata in teritoriu Prieteniile locale ale PMP dau de furca liderilor de la Bucuresti
Ludovic Orban, Eugen Tomac și Cătălin Drulă, liderii partidelor din Alianța Dreapta Unită/ Foto: Inquam Photos - Octav Ganea
ADVERTISEMENT

Alianța Dreapta Unită, constituită de către USR, PMP și Forța Dreptei, se prezintă ca o alternativă la preconizata alianță a partidelor de la putere, PSD și PNL, însă deocamdată mesajul încă nu a ajuns la toate organizațiile locale ale celor trei partide. Problema principală este legată de faptul că există organizații ale PMP care, la nivel local, au încă relații de colaborare fie cu liberalii, fie cu PSD.

Alianța Dreapta Unită, candidați comuni la toate alegerile

Alianța Dreapta Unită se va opune Partidului Unic PSD-PNL și va avea candidați comuni la toate alegerile: europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Nu îi vom lăsa să fure viitorul României. Prin această comasare, PSD și PNL ne spun că vor să fure votul românilor. Pentru Ciolacu, Ciucă și Iohannis sunt importante doar aranjamentele unor politicieni pentru politicieni. Lupta lor este una pentru privilegii și abuzuri. Noi ne luptăm pentru dezvoltare și pentru banii din PNRR, pentru spitale, autostrăzi și școli, în timp ce ei se luptă pentru jefuirea statului”, a declarat, miercuri, președintele USR Cătălin Drulă.

ADVERTISEMENT

Dacă la București lupta e fără menajamente, în condițiile în care PSD și PNL discută un calendar al alegerilor care să le avantajeze în competiția cu partidele din opoziție, la nivel local lucrurile sunt mai nuanțate, problema fiind legată în mod special de PMP. Chiar dacă nu este reprezentat în Parlament, partidul lui Eugen Tomac a obținut un scor bun la alegerile locale din 2020, de aproximativ 6% din votul popular, lucru care s-a tradus în mandate în consiliile județene și locale și chiar și un număr de 50 de primari.

Acest lucru a fost urmat de alianțe pentru constituirea de majorități în consiliile locale și județene, iar nu o dată reprezentanții PMP au înclinat balanța în mod decisiv. După aproape patru ani de funcționare a acestor coaliții locale, ruperea lor este ceva mai anevoioasă. De exemplu, abia miercuri PMP Bistrița-Năsăud a decis să rupă alianța cu PSD în Consiliul Județean și nu neapărat pentru că li s-a cerut de la București, ci pentru că social-democrații l-au racolat pe singurul primar pe care PMP îl avea în județ, Lucian Tarniță, din comuna Cetate.

ADVERTISEMENT

Această manevră a PSD ne obligă să facem acest pas, să oficializăm ieşirea din majoritatea de la nivelul CJ Bistriţa-Năsăud (…) Lipsa de onestitate, de transparenţă, de corectitudine a preşedintelui PSD, Emil Radu Moldovan, faţă de PMP şi de cetăţenii judeţului Bistriţa-Năsăud ne-au pus în această situaţie”, a declarat liderul organizației județene a PMP, Ionuț Simionca.

Tensiuni la Iași și Timișoara

Situația este mult mai serioasă la Iași, unde primarul Mihai Chirica își trece proiectele prin consiliul local cu ajutorul reprezentanților PNL și PMP, spre iritarea USR. În plus, liderul local al PMP, Petru Movilă, este city manager, cu susținerea primarului Chirica. Candidatul susținut de Alianța Dreapta Unită, Marius Bodea (USR), a cerut în repetate rânduri ruperea legăturilor dintre PMP și actuala administrație a capitalei Moldovei. „La Iaşi, alegerea e simplă faţă de alte oraşe: ori eşti cu penalii Chirica şi Alexe, ori eşti cu Alianţa Dreapta Unită. Nu există altă cale”, spunea Bodea, la începutul acestui an.

ADVERTISEMENT

Pentru Alianța Dreapta Unită lucrurile sunt complicate și de tensiunile interne din PMP, în condițiile în care fostul lider al partidului Cristian Diaconescu a contestat în instanță înlăturarea sa din funcția de președinte și înlocuirea cu europarlamentarul Eugen Tomac. Diaconescu are încă partizani în teritoriu, iar disputele au pus partidul într-o postură delicată.

Astfel, în iunie 2023, președintele CJ Timiș, liberalul Alin Nica, anunța că a convenit cu organizația județeană a PMP asupra unui acord de colaborare în vederea alegerilor din 2024. „Colegilor de la PMP nu pot decât să le spun bun venit acasă şi să îi asigur că PNL este locul în care îşi vor regăsi speranţele şi unde se poate construi un viitor stabil şi eficient în folosul cetăţenilor”, spunea Nica. Numai că acesta bătuse palma cu liderul taberei lui Diaconescu din județ, Fedor Mașnița.

ADVERTISEMENT

Pentru conducerea de la București, liderul recunoscut al PMP Timiș este Claudiu Mihălceanu, primarul din Giarmata, cea mai mare comună din județ. „El nu a semnat niciun protocol cu domnul preşedinte al Consiliului Judeţean, care s-a pus într-o situaţie ridicolă din punctul meu de vedere. Este inacceptabil ca un partid democratic, aflat la guvernare, să cadă atât de jos încât să vină cu asemenea dezinformări”, a precizat Eugen Tomac. Situația la Timișoara este complicată și pentru partidele de la putere, întrucât organizațiile locale ale PSD și PNL sunt foarte încordate, până în punctul în care liberalii i-au acuzat pe social-democrați că îl susțin pe ascuns pe primarul USR al orașului, Dominic Fritz.

Rivalitățile și disensiunile de la nivel local au creat o situație paradoxală și la Satu Mare, un județ în care funcțiile de președinte al CJ și primar al municipiului reședință de județ sunt deținute de către UDMR. Deși maghiarii nu sunt majoritari în Satu Mare, Uniunea este avantajată de faptul că autoritățile locale sunt alese într-un singur tur de scrutin. În aceste circumstanțe, celelalte partide sunt în opoziție față de UDMR, ceea ce le împinge către colaborare. Astfel, organizațiile județene ale PNL și PMP au un acord de colaborare pentru alegerile din 2024 încă de anul trecut, părțile anunțând că sunt deschise pentru extinderea acestui acord și cu celelalte partide, mai puțin UDMR. Acum acordul ar trebui rupt  astfel încât Alianța Dreapta Unită să devin operațională și la nivelul acestui județ.

ADVERTISEMENT