News

Alianță între Firea, Ponta și Tăriceanu împotriva Vioricăi Dăncilă. Cum vor să o răstoarne pe președintele PSD

18.07.2019 | 13:27
Alianta intre Firea Ponta si Tariceanu impotriva Vioricai Dancila Cum vor sa o rastoarne pe presedintele PSD

Viorica Dăncilă se înscrie în cursa internă a PSD-ului pentru Cotroceni, chiar dacă mult timp a refuzat să comenteze o posibilă candidatură a ei la alegerile prezidențiale. Planurile premierului sunt însă puternic contestate din interior, iar principala „gură de foc” împotriva lui Dăncilă este primarul general al Capitalei, Gabriela Firea. Edilul Bucureștiului ar putea avea și o susținere importantă de la celelalte partide. Astfel, dacă nu va obține candidatura PSD, Gabriela Firea ar putea să candideze independent în cursa pentru Cotroceni, cu o susținere importantă din partea ALDE și Pro România.

Firea caută sprijin din partea lui Ponta și Tăriceanu pentru a o înfrunta pe Dăncilă

Partidul Social Democrat va decide săptămâna viitoare care va fi candidatul pentru alegerile prezidențiale. PSD are o ședință marți, 23 iulie, în care se va decide cine va fi cel care va purta culorile partidului în cursa pentru Cotroceni. Acesta ar trebuie să fie și validat la Congresul partidului din 3 august.

Viorica Dăncilă a făcut un adevărat tur de forță în interiorul PSD în ultimele săptămâni pentru a putea fi desemnată candidat pentru prezidențiale. Acest lucru i-a atras antipatia Gabrielei Firea, care a avertizat-o pe șeful Guvernului la ultimul CEx al partidului: „Aţi spus că nu candidaţi şi că veţi susţine un candidat. Aţi spus că vă puneţi la dispoziţia partidului. Această declaraţie în premieră a dumneavoastră, pe care nu aţi făcut-o în CEX. Consider că scorul de la europarlamentare e un accident şi nu se va mai repeta. Sper să facem tot ce ţine de noi să schimbăm acest accident. Sunt puţin surprinsă neplăcut că avem relaţii neplăcute cu partenerii de guvernare. Este o prăpastie între noi şi ALDE că nu am discutat despre prezidenţiale. Trebuie să luăm o decizie tranşantă. Parcă ne aşteptăm deja că pierdem”, i-ar fi transmis Firea premierului.

Firea caută o alianță cu Ponta și Tăriceanu să candideze contra lui Dăncilă
Firea caută o alianță cu Ponta și Tăriceanu să candideze contra lui Dăncilă *foto: facebook

Cum arată sondajul care o arată favorită pe Firea în fața lui Dăncilă

Conform unor surse din cadrul PSD, citate de Digi24, sondajul intern al PSD o plasează pe Gabriela Firea pe primul loc în preferințele electoratului social-democrat: „La întrebarea „Care credeţi că ar trebui să fie candidatul PSD la alegerile Prezidenţiale, Gabriela Firea are 26%, Călin Popescu Tăriceanu – 20%, Victor Ponta – 11%, Viorica Dăncilă – 10%, Eugen Teodorovici – 6%, Liviu Pleşoianu – 5%, Ecaterina Andronescu – 5%, Olguţa Vasilescu – 5%, Mihai Fifor – 4%, Şerban Nicolae -3%, Sorina Pintea – 2%.”

Astfel, până la şedinţa CEx vor exista discuţii între Gabriela Firea şi cei doi lideri ALDE şi Pro România, pentru susţinerea unei candidaturi independente a primarului general. Însă atât Călin Popescu Tăriceanu cât şi Victor Ponta sunt acum în vacanţă şi revin în ţară după data de 20 iulie. Interesant este că atât liderul ALDE cât și cel Pro România au anunțat că vor avea proprii candidați la alegerile de la sfârșitul acestui an.