Marele război electoral din anul 2024 se va deschide cu lupta pentru Primăria Capitalei. Comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale, dacă va trece și de controlul CCR, va face ca atenția să fie în totalitate concentrată pe alegerile locale. Iar dintre acestea, confruntarea din București, acolo unde miercuri alianța PNL-PSD și-a anunțat în sfârșit candidatul, va fi probabil cea mai mediatizată cursă electorală. Însă, este o luptă ce nu este lipsită de riscuri pentru cele două mari partide în condițiile în care opoziția se bucură de cel mai ridicat sprijin tocmai în Capitală iar Nicușor Dan pare favorit în sondaje.
Bucureștenii au avut șansa să-l audă miercuri pentru prima oară pe candidatul susținut de PSD și PNL pentru Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, managerul Spitalului Municipal din București. Acesta și-a început discursul amintind că a învins cancerul și că, la fel, Capitala suferă acum de un cancer, însă principalul său atac l-a vizat pe Popescu Piedone, spunând că primarul nu trebuie să care roaba. Așa cum analiștii politici subliniau pentru FANATIK, principalul rival pentru candidatul PNL-PSD este în acest moment Piedone, fapt ce-l face pe Nicușor Dan favorit, în acest moment, pentru a câștiga cursa electorală în trei.
De altfel, Nicușor Dan s-a referit la medicul Cîrstoiu, într-o intervenție la Digi24, ca fiind „o interfață a PSD-ului, care să continue proiectele vechilor administrații”, însă s-a ferit că comenteze mai mult candidatura acestuia. Pe de altă parte, Ludovic Orban, unul dintre liderii Alianței Dreptei Unite, care-l susține pe actualul primar, a susținut că medicul Cîrstoiu nu este decât o soluție de avarie pentru cele două partide, incapabile să vină cu un candidat propriu care să-l poată înfrânge pe Nicușor Dan.
„Noi am anunțat încă din momentul constituirii Alianței Drepta Unită că susținerea noastră la Primăria Capitalei este pentru Nicușor Dan. Nu ne interesează cine altcineva candidează, ce soluții de avarie găsesc PNL sau PSD. Noi apreciem activitatea lui Nicușor Dan ca primar, care în patru ani a reușit să stabilizeze primăria și să așeze administrația Capitalei pe direcția corectă.
Candidatura lui Cîrstoiu este o candidatură de avarie, o candidatură în care pare că PNL și PSD vor să se ascundă în spatele unei persoane care nu are legătură cu ei pentru că au tratat bucureștenii ca pe o Cenușăreasă timp de trei ani iar guvernarea lor a dus numai deservicii bucureștenilor”, a declarat Ludovic Orban, pentru FANATIK, făcând referire la episoadele în care actuala administrație a capitalei a intrat în conflict cu guvernarea PSD-PNL.
De altfel, unii lideri USR au venit cu pronosticuri extrem de optimiste după ce alianța PNL-PSD și-a anunțat candidatul comun. Cristian Ghinea a lansat un pariu public cum că Nicușor Dan va câștiga cu 40% din voturi, Piedone va fi pe locul doi cu 31%, iar medicul Cîrstoiu nu va lua decât 9% din voturi, puțin peste candidatul AUR.
Politologul Cătălin Avramescu este de părere că, în condițiile anunțării candidaturii medicului Cîrstoiu, un personaj cvasi-necunoscut publicului larg, cu doar 80 de zile înainte de alegeri, PNL și PSD au în față o înfrângere garantată. Pe lângă lipsa de notorietate, alte slăbiciuni ale candidaturii medicului Cîrstoiu stau în divizarea electoratului PSD prin candidatura lui Piedone și în lipsa de apel a acestuia pentru electoratul liberal, mai susține politologul. De altfel, medicul Cîrstoiu a lăudat administrațiile PSD din Capitală, susținând că atât Sorin Oprescu cât și Gabriela Firea au fost primari buni, o anatemă pentru electoratul PNL. De altfel, astăzi liberalii stau în sondajele din Capitală la un scor aproape de jumătatea Alianței Drepta Unită.
Fostul consilier prezidențial este de părere că nominalizarea medicului Cîrstoiu atât de târziu în această cursă electorală ne arată că liderii PNL și PSD au căutat o soluție care să le satisfacă în primul rând propriile interese, și anume să nu le creeze un rival în partide.
„Înfrângerea e garantată. Propunerea făcută de PSDNL este calculată să ducă nicăieri, pentru că marele premiu aici nu este Primăria Capitalei. PNL și PSD sunt conduse de doi liberi slabi, doi lideri, popular vorbind, varză. Singurul lor interes este să-și păstreze poziția, de care se țin ca pisica de perdea.
Principalul scop este să nu existe un rival în partid. Ei au făcut calcule raționale în pătrățica asta mică în care stau ei, adică contează ca după colț să nu te aștepte cineva care să-ți tragă scaunul de sub picioare. Nu și-au permis să dea o șansă altui personaj bine înfipt în partid, și atunci, amândoi au fost nevoiți să numească un candidat care va pierde alegerile, e simplu”, a declarat, pentru FANATIK, Cătălin Avramescu.
Mai mult, prezentarea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu a fost făcută chiar de către Gabriela Firea și Sebastian Burduja, cei care până recent se pregăteau să fie candidații partidelor din care fac parte. Mai mult, cei doi au fost însărcinați să conducă campania medicului Cîrstoiu, iar Rareș Bogdan, care marți spunea că nu a auzit de acest „medic de dinți”, a fost însărcinat cu coordonarea comunicării pentru campania din Capitală, numiri ce ar putea fi interpretate ca având rolul de a-i asocia cu o eventuală înfrângere.
Politologul Cătălin Avramescu nu crede însă că o eventuală înfrângere în cursa pentru Primăria Capitalei ar putea conduce la revolte interne în cele două partide, acolo unde taberele rivale au pierdut lupta pentru impunerea candidaților politici.
„Nu cred că la ora actuală liderii celor două partide dau socoteală cuiva în partid. Marcel Ciolacu nu-i dă socoteală doamnei Firea, care s-a dovedit a fi foarte înțelegătoare, de fapt. Calculul lor politic este ca atunci când se termină alegerile să fie în continuare președinți de partid. Cum e obiceiul, vor număra voturile pentru consiliile locale, care adesea sunt mult mai importantă, vor spune că a fost o mare victorie, am luat marea majoritate a consilierilor și primarilor și asta va fi, vor închide discuția aici.
Mai mult, acest candidat anunțat mai are un avantaj pentru cei doi lideri, el nu este asumat explicit de niciun partid, el nu este nici al PSD-ului și nici al PNL-ului, deci nu va fi cazul ca vreunul din aceste partide să-și pună cenușă în cap prea tare. Vor arăta către partenerul de guvernare, către Cer și gata. Nu va fi așa o pagubă”, a declarat acesta, pentru FANATIK.
Pe de altă parte, politologul George Jiglău este de părere că o înfrângere în alegerile pentru Capitală ar putea pune sub semnul întrebării strategia unui candidat comun la alegerile pentru Cotroceni. De altfel, liderii celor două partide au lăsat de înțeles că după alegerile locale vor veni cu un proiect de alianță și pentru alegerile generale și, cel mai probabil, și pentru cele prezidențiale. În cazul în care testul cu un candidat independent, ce nu e membru al niciunuia dintre cele două partide, cade la București asta ar putea să arunce întreaga alianță în incertitudine.
„Tot ce va fi pentru la toamnă depinde de rezultatul alegerilor acum comasate, europarlamentare cu locale. Dacă pierd, și cel mai probabil vor pierde în fața lui Nicușor Dan, atunci varianta asta cu candidatul comun s-ar putea să fie considerată că nu funcționează și atunci să meargă pe câte un candidat propriu la președinție.
Mi se pare că încearcă la București să testeze apele cu un candidat independent, din afara partidelor, la fel cum am putea avea și la alegerile pentru Cotroceni – un candidat care să vină dintr-o zonă profesională. Nu știu ce imagine are domnul Cîrstoiu în București, e un fel de Oprescu, așa îl văd de aici. Totuși, a fost o variantă mult întârziată cu acest candidat comun…în zilele acelea de după 9 iunie vor fi multe ședințe lungi”, a declarat, pentru FANATIK, George Jiglău, profesor universitar la Facultatea de Științe Politice a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
În opinia acestuia situația va rămâne una incertă, în condițiile în care nici PNL și nici PSD nu par să aibă totuși o alternativă viabilă pentru alegerile din toamnă. Eventual, o înfrângere la București le-ar permite să schimbe profilul viitorului candidat, dar nu mai mult.
„Dacă pierd nu știu dacă își permit totuși să meargă cu candidați proprii. Nu știu dacă asta va fi o soluție mai bună, să-și spargă voturile și să riște, ambele partide, dar mai ales PNL, să nu intre în turul II, în fața unui candidat AUR. Eventual pot să ajusteze imaginea candidatului comun, însă cum s-a văzut și acum, acest candidat nu poate veni din niciunul din cele două partide”, a mai declarat acesta, pentru FANATIK.
Pe de altă parte, o înfrângere a alianței PNL-PSD în Capitală nu va reprezenta un cutremur pe scena politică, care să aducă după sine o avalanșă de susținători pentru cele trei partide de opoziție. Politologul Cătălin Avramescu este de părere că o victorie a lui Nicușor Dan nu va fi o oportunitate de exploatat pentru partidele de opoziție în condițiile în care acesta nu are alte ambiții politice.
„O victorie a lui Nicușor Dan nu este neapărat exploatabilă de opoziție, pentru că este până la urmă confirmarea în funcție a unui primar, dar care nu are aspirații prezidențiale sau alte valențe. E o victorie anticipată a lui Nicușor Dan, dar cred că actualii președinți ai PSDNL se gândesc că va intra la rubrica pierderi calculate”, a subliniat politologul, pentru FANATIK.