News

Europarlamentarii Alianței USR Plus vor vota împotriva numirii Rovanei Plumb în funcția de comisar european: „Riscă să fie respinsă”

09.09.2019 | 16:38
Europarlamentarii Aliantei USR Plus vor vota impotriva numirii Rovanei Plumb in functia de comisar european Risca sa fie respinsa
ADVERTISEMENT

Europarlamentarii români din partea Alianței USR Plus a anunțat că se va opune în Parlamentul European numirii în funcția de comisar a fostului ministru al Mediului și al Muncii, Rovana Plumb. Europarlamentarii care fac parte din grupul Renew Europe au anunțat că au luat această decizie întrucât Plumb nu respectă în niciun fel criteriile de integritate.

Europarlamentarii USR Plus nu o vor vota pe Rovana Plubm

„Guvernul României, condus de Viorica Dăncilă, a ignorat mesajele politice clare transmise de partenerii europeni printre care și grupul Renew Europe (a treia forță politică în PE) iar candidatura Rovanei Plumb riscă să fie respinsă la votul din comisiile Parlamentului european. Abia acest lucru va fi dăunător României, nu criticile întemeiate prin care s-au exprimat îngrijorări cu privire la integritatea și competența candidatei propuse de Guvernul României”, a transmis Alianţa, prin intermediul unui comunicat oficial.

ADVERTISEMENT

Alianţa USR-PLUS menţionează că Rovana Plumb nu respectă criteriile de integritate considerate esențiale pentru postul de comisar european și nu are un parcurs profesional care să o recomande pentru o asemenea poziție. Europarlamentarii PSD susțin că guvernul PSD, „prin insistența de a o susține pe Rovana Plumb își bate joc de această demnitate publică europeană și, dacă nu o retrage rapid pe Plumb, se va face de râs și va fi forțat să vină cu o altă nominalizare după respingerea ei în Parlament”.

Europarlamentarii Alianței USR Plus refuză numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european
Europarlamentarii Alianței USR Plus, conduși de președintele Renew Europen Dacian Cioloș, refuză numirea Rovanei Plumb în funcția de comisar european

Europarlamentarii USR Plus au explicat de ce nu o vor vota pe Rovana Plumb

Cei de la USR Plus au mai explicat și faptul că nu o vor vota pe Rovana Plumb pentru că nu este un personaj care să se plieze pe valorile europene, dar și pentru problemele pe care le-a avut cu justiția: „De asemenea, Rovana Plumb a avut în ultimii ani declarații împotriva valorilor Uniunii Europene și anti justiție și l-a sprijinit constant pe Liviu Dragnea, condamnat pentru corupție, din funcțiile publice pe care le-au ocupat. Rovana Plumb a fost cercetată în dosarul prin care insula Belina și brațul Pavel au fost transferate de la Apele Române la Consiliul județean Teleorman iar apoi concesionate către Tel Drum. Parlamentul s-a opus în toamna lui 2017, când ancheta era abia la început, ridicării imunității pentru începerea urmăririi penale a Rovanei Plumb, acuzată de săvârșirea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, din poziția de ministru al Mediului”, se mai precizează în anunţul Alianţei.

ADVERTISEMENT

Rovana Plumb se află oficial pe lista președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen și va ajunge în curând în Parlamentul European pentru audieri. Ea este una dintre cele mai controversate numiri între comisarii europeni.

Tags: