News

Aliații SUA, îngrijorați de prestația lui Biden la dezbaterea cu Trump. „Nu este o imagine bună pentru America”

Aliații SUA, dezamăgiți și îngrijorați după dezbaterea dintre Joe Biden și Donald Trump. Liderul de la Casa Albă „este bătrân și își arată vârsta”
28.06.2024 | 13:59
Aliatii SUA ingrijorati de prestatia lui Biden la dezbaterea cu Trump Nu este o imagine buna pentru America
Diplomații străini au urmărit cu îngrijorare slăbiciunea lui Biden în fața republicanului / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Diplomați și oficiali străini și-au exprimat dezamăgirea și chiar îngrijorarea după dezbaterea dintre Donald Trump și Joe Biden, în special cu privire la actualul președinte al SUA. Liderul de la Casa Albă a apărut slăbit, în fața unui Trump agresiv care a promis imposibilul.

„Minciuni enorme din partea lui Trump”

Dacă Donald Trump nu s-a dezmințit și a recurs la declarațiile sale extravagante tipice, slăbiciunea aparentă a lui Joe Biden a ieșit și mai mult în evidență. Unii și-au exprimat temerile cu privire la faptul că actualul președinte al SUA ar fi pregătit pentru un al doilea mandat în fruntea unei superputeri înzestrată cu arme nucleare, scrie Politico.

ADVERTISEMENT

„Minciuni enorme din partea lui Trump”, a declarat un diplomat occidental. „Pe de altă parte, cel puțin am înțeles ce spune el. Poate că asistăm la un punct de cotitură” pentru Biden, a adăugat acesta.

„Nu este o imagine bună pentru America”

O parte din îngrijorări era despre așteptările în ce privește dezbatarea. Oficialii și diplomații erau pregătiți ca Donald Trump să debiteze neadevăruri. Dar Joe Biden, au sperat ei, se va prezenta ca fiind mai autoritar și mai viguros, mai cu aplomb. Până la sfârșitul dezbaterii, unii dintre diplomați se întrebau însă dacă, atât Trump cât și Biden sunt cu adevărat apți pentru funcția la care candidează. „Pe plan internațional, aceasta nu este o imagine bună pentru America, cu riscul de a anunța o evidență”, a scris un diplomat european.

ADVERTISEMENT

Politica externă joacă rareori un rol important în dezbaterile prezidențiale din SUA, însă războaiele și amenințările din partea unor adversari precum Iranul și Rusia și-au spus cuvântul în prima jumătate a dezbaterii, unde au fost abordate Afganistanul, Fâșia Gaza și planurile președintelui rus Vladimir Putin privind Ucraina și viitorul NATO.

Acuze reciproce fără substanță

Nici unul dintre cei doi candidați la Casa Albă nu a făcut progrese semnificative în ceea ce privește substanța politicii și nici unul dintre ei nu a fost capabil să articuleze idei noi privind modul de soluționare a războaielor din Europa și Orientul Mijlociu, care se prelungesc fără a se întrevedea un final al acestora.

ADVERTISEMENT

Donald Trump l-a acuzat în repetate rânduri pe Joe Biden că ar putea duce America în al Treilea Război Mondial și a susținut că invazia Rusiei în Ucraina și atacul militanților Hamas din 7 octombrie asupra Israelului nu s-ar fi întâmplat niciodată dacă el ar fi fost încă președinte, în timp ce Biden l-a acuzat pe Trump că a eșuat în numeroase politici globale și că i-a abandonat pe aliații Americii. „Dezbaterea privind politica externă este superficială. Biden nu își poate prezenta argumentele iar Trump exagerează”, a declarat un alt diplomat european.

Mai mult, dezbaterea a avut loc cu doar două săptămâni înainte ca președintele SUA să îi găzduiască pe liderii occidentali la Washington, cu ocazia celui de-al 75-lea summit aniversar al NATO. Joe Biden și echipa sa au sperat să folosească acest moment pentru a-și pune în valoare poziția de lider al Alianței Nord Atlantice și pentru a se prezenta ca un om de stat cu o mână sigură la manșă.

ADVERTISEMENT

„Joe Biden este bătrân și își arată vârsta”

Dar prestația democratului la dezbatere ar putea submina acest plan. Diplomații și oficialii străini au vorbit despre aceasta după ce li s-a acordat anonimatul, pentru a discuta o astfel de problemă sensibilă. Persoanele aflate în astfel de poziții evită de obicei să comenteze politica internă a altor țări. Mai mulți au remarcat însă că Donald Trump a părut mai energic decât Joe Biden și a vorbit mai clar, chiar dacă a deformat faptele. „Sincer, el arată din ce în ce mai mult ca un tip cu care putem face afaceri”, a declarat un diplomat african.

Evident, Trump a stârnit mirare atunci când a afirmat că ar fi rezolvat războiul dintre Rusia și Ucraina în timp ce era încă președinte ales. „Nu sunt sigur ce înseamnă asta”, a declarat un consilier al unui guvern european. Dar principalul subiect de discuție al serii în rândul diplomaților a fost cât de confuz, nesigur și obosit a părut președintele SUA. „Nu este nici un secret că Joe Biden este bătrân și își arată vârsta”, a declarat un oficial european.

ADVERTISEMENT