News

Alimentarea cu apă, restricționată în aproape 600 de localități. Acestea sunt cele mai afectate județe

Din cauza secetei extreme, sute de localități din România au probleme în alimentarea cu apă. Provincia cea mai afectată de această criză.
12.08.2024 | 20:26
Alimentarea cu apa restrictionata in aproape 600 de localitati Acestea sunt cele mai afectate judete
Seceta afectează grav România: alimentarea cu apă, restricționată în aproape 600 de localități. Sursa foto: hepta.ro / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Seceta din ultimele luni, la care s-au adăugat valurile consecutive de caniculă, au făcut ca alimentarea cu apă să fie restricționată în sute de localități din România. Zona de est a țării se află într-o situație disperată.

Seceta afectează grav România: alimentarea cu apă, restricționată în aproape 600 de localități

Mii de fermieri din România trec prin momente extrem de dificile din cauza vremii extreme. Seceta devastatoare din această vară a afectat grav agricultura. Milioane de hectare sunt pur și simplu pârjolite. Acest lucru va aduce scumpiri ale legumelor. În plus, fermierii se confruntă cu pagube uriașe, iar prețurile din piețe continuă să crească.

ADVERTISEMENT

La fel de alarmant este faptul că și cetățenii de rând sunt loviți de secetă. Astfel, în acest moment, în aproape 600 de localități alimentarea cu apă este restricționată.

Cea mai gravă situație este în estul țării. Cele mai multe restricții sunt în județele Botoșani, Vrancea, Vaslui, Iași și Neamț. Recent, încă 41 de localități de pe cursul Dunării au intrat în faza de atenționare, a anunţat Administraţia Naţională Apele Române (ANAR), într-un comunicat de presă transmis, luni.

ADVERTISEMENT

Din totalul celor aproape 600 de localități cu probleme, 311 dispun de sisteme centralizate, iar 272 nu dispun de sisteme centralizate. Cele mai multe localităţi se află în judeţele: Botoşani, Vrancea, Vaslui, Iaşi, Neamţ.

În ultimele zile, sectoare de pe Fluviul Dunărea şi braţele acestuia – Măcin. Borcea, Chilia, Tulcea şi Sulina, aferente a 41 localităţi – se află în faza de atenționare-avertizare.

ADVERTISEMENT

Veștile de la hidrologi nu sunt bune. Ei spun că debitul Dunării, la intrarea în țară (secţiunea Baziaş), este de 3.000 mc/s şi urmează să ajungă, pe data de 12 august, la 2.800 mc/s şi în 18 august la 2750 mc/s, sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s).

În același timp, la Cernavodă, debitul este de 0,72 de metri. Mai sunt 90 de centimetri până la aplicarea treptei I de restricții. Deocamdată, nu sunt probleme de alimentare cu apă a Centralei de Cernavodă.

ADVERTISEMENT

Apel către populație privind utilizarea raţională a apei

Prognozele ANM indică o prelungire și intensificare a secetei. Ploile vor lipsi aproape în totalitate în următoarele săptămâni. Astfel, Administraţia Naţională Apele Române (ANAR) face un apel către cetățeni privind utilizarea responsabilă a apei.

”Având în vedere prognoza hidrometeorologică pentru perioada imediat următoare, facem apel la populaţie privind utilizarea raţională a apei, prioritatea maximă fiind alimentarea cu apă a populaţiei. Planuri de restricţii în această perioadă deficitară sunt întocmite pentru fiecare tronson de râu în cazul utilizatorilor ale căror capacităţi de exploatare ale resursei de apă sunt diminuate, în funcţie de specificul activităţii acestora şi al economiei în ansamblu.

Fiecare dintre noi poate adopta soluţii individuale de economisire a apei. Este bine să apelăm, acolo unde avem această posibilitate, la alternative de stocare şi recirculare a apei în activităţile casnice (grădinărit, spălat, îmbăiere), dar şi în sectorul industrial sau agricol“, menționează ANAR, citată de Agerpres.

ADVERTISEMENT
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest...
„A mitraliat rechinii, dar s-a împușcat în ambele picioare” » Povestea „nebunului” Ernest Hemingway și a pasiunii pentru sport: „Există doar 3 sporturi pe lumea asta, restul sunt jocuri”
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce...
Pușcaș – Lucescu, culisele unui episod exploziv: atacantul a dezvăluit, în premieră, ce s-a întâmplat
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui...
Teroarea prin care Mihai Găinușă a trecut când l-a întâlnit pe „locotenentul” lui Gigi Becali. Fostul prieten, Șerban Huidu, a uneltit serios
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea...
Reacţia unui turist polonez după ce a văzut zăpada de pe Transalpina. Mergea la mare în Grecia şi a vrut să facă un popas în România
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect!...
E complex! Milionarul care construiește un castel în România, ultimele detalii despre proiect! Când vor începe lucrările
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea...
Incredibil ce s-a aflat despre Toto Cutugno la un an de la moartea sa. Fiul său a dezvăluit totul: ”Nu l-a văzut niciodată să...”
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
SE ÎNGHEAȚĂ PENSIILE DOI ANI! Răsturnare după RECALCULARE
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi...
De ce nu poate fi înmormântat Gigi Mulțescu în locul unde și-ar fi dorit familia. Soția fostului mare fotbalist a spus totul
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
De ce crapă ouăle atunci când le fierbem. Secretele unei consistențe perfecte
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Alina Sorescu a făcut anunţul, ce se întâmplă cu divorţul de Alexandru Ciucu
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de...
Imagini virale. „A mers cu spatele tot satul, săracul!” Un șofer român de TIR i-a exasperat pe locuitorii unei mici așezări franceze
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o biserică din Iași....
Imagini inexplicabile surprinse în timpul nopții, la ora 00:31, într-o biserică din Iași. Camerele de supraveghere au capturat totul: „Era înalt, brunet și slab”