Life

Alimente care reduc colesterolul. Medicii le recomandă pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului

Produse care scad colesterolul rău din organism. Doctorii le sugerează pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului.
04.06.2024 | 07:45
Alimente care reduc colesterolul Medicii le recomanda pentru ca mentin sanatatea inimii si a creierului
Produse care scad colesterolul rău din organism. Doctorii le sugerează pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului. Sursa foto: freepik.com

Alimente care reduc colesterolul. Medicii le recomandă pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului, precum și a vaselor de sânge. Colesterolul este o substanță ceroasă care e transportată prin vasele de sânge sub două forme.

ADVERTISEMENT

Produse care scad colesterolul rău din organism. Doctorii le sugerează pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului

Produse care scad colesterolul rău din organism. Doctorii le sugerează pentru că mențin sănătatea inimii și a creierului. Acest colesterol este transportat în corp prin două forme diferite de lipoproteină: cu densitate mică (LDL) și densitate mare (HDL).

Nivelul colesterolului HDL ar trebui să fie de 200 miligrame pe decilitru (mg/dl) sau chiar mai mic. Directorul de cardiologie preventivă de la Birgham and Women’s Hospital, dr. Jorge Plutzky are o altă părere.

ADVERTISEMENT

Specialistul afirmă că „pentru a preveni bolile de inimă nivelul LDL-ului ar trebui să fie de 100 mg/dl sau mai mic”, relatează drmax.ro. Acesta poate fi echilibrat prin mișcare, dar mai ales printr-o alimentație sănătoasă.

Printre produsele care scad colesterolul se află peștele gras. Doctorii din lumea întreagă îi îndeamnă pe oameni să consume somon, macrou, sardine și păstrăv, pești care sunt bogați în acizi grași omega-3. Fructele și legumele nu trebuie să lipsească din rutina zilnică.

ADVERTISEMENT

Aceste produse sunt pline de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți. Cele mai indicate pentru a scădea colesterolul sunt mărul, para, pruna și citricele pentru că au în compoziția lor fibre solubile. Morcovii, vinetele și legumele cu frunze verzi contribuie, de asemenea, la reducerea nivelului de colesterol.

ADVERTISEMENT

Ce alte alimente reduc nivelul de colesterol din organism

Nivelul de colesterol din organism poate fi redus și dacă o persoană consumă leguminoase măcar o dată pe săptămână, cum ar fi: mazăre, linte, năut și fasole. Acestea sunt surse excelente de proteine vegetale și fibre solubile.

ADVERTISEMENT

În plus, specialiștii recomandă cerealele integrale, printre care se numără orezul brun, pâinea integrală și pastele din grâu integral. Ele conțin fibre solubile care ajută la reducerea absorbției colesterolului în sânge.

Totodată, nucile și semințele nu trebuie să lipsească din alimentația zilnică. Semințele de in și chia sunt bogate în grăsimi nesaturate sănătoase, fibre și steroli vegetali. Toate aceste componente lucrează împreună pentru a reduce nivelul colesterolului.

Mai mult decât atât, nutriționiștii spun că ciocolata neagră și consumul de cacao pot scădea colesterolul LDL din organism uman. În plus, specialiștii spun că au rolul de a proteja colesterolul din sânge de procesul de oxidare.