News

Alimente de bază, vândute cu rația într-un oraș din România. Explicația din spatele acestei decizii

Limită la cumpărături în magazinele dintr-un oraș din țară. Clienții sunt rugați să nu ia mai mult decât numărul de produse indicat. Există, însă, o explicație pentru o astfel de situație.
16.11.2021 | 21:10
Alimente de baza vandute cu ratia intrun oras din Romania Explicatia din spatele acestei decizii
Alimente de bază vândute cu limita in Bacau. Sursa foto: Ziarul de Bacau
ADVERTISEMENT

În Bacău pare să fie criză alimentară. În mai multe supermarketuri au apărut indicații cu numărul de produse care poate fi achiziționat de către clienți.

Mai exact, s-a impus o limită de cumpărături la alimente de bază precum zahăr, ulei, făină. Odată observat acest lucru, oamenii au început să se întrebe dacă nu cumva ne confruntăm cu o penurie alimentară.

ADVERTISEMENT

Explicația reprezentanților marilor lanțuri de magazine din România

Reprezentanții marilor lanțuri de magazine din România vin, însă, cu clarificări. Spun că nu trebuie să ne îngrijorăm, deoarece o astfel de metodă, de restricționare a produselor puse la vânzare, este, de fapt, o strategie de marketing.

”Nu există motive de îngrijorare. Într-adevăr există situaţii mai tensionate, dificultăţi care apar inerent în ce priveşte gestionarea lanţurilor de aprovizionare.

ADVERTISEMENT

Situaţia specială este dată de pandemie. Aici avem factorul principal, incertitudinea legată de momentul în care aceasta se va sfârşi.

Au fost nişte factori ca dădeau impresia că ne apropiem de finalul ei. Nu este aşa. Această incertitudine continuă să provoace tensiuni, însă se lucrează, sunt soluţii şi nu putem vorbi în acest moment de o criză alimentară”, a declarat George Bădescu, director Asociaţia magazinelor pentru Digi 24.

ADVERTISEMENT

Ce spun fermierii români despre o criză alimentară

Președintele Asociației Fermierilor din România a declarat în urmă cu câteva zile că ”amenințări” legate de criza alimentară există în toată lumea, de altfel, și nu doar la noi în țară. Acesta recunoaște, totodată, că o astfel de situație ar afecta foarte mult România.

”Riscurile privind criza alimentară nu sunt numai în România ci în toată lumea, însă pentru români va fi o povară! În situaţia particulară în care România importă majoritatea materialului genetic din zootehnie, iar deficitul balanţei comerciale a atins recordul de circa 3 miliarde euro nu reprezintă decât un risc real.

ADVERTISEMENT

Nu numai preţul mare al îngrăşămintelor duce la creşterea preţului produselor agroalimentare ci şi costul tuturor inputurilor.

ADVERTISEMENT

Gândiţi-vă, o tehnologie fără apă ce ar însemna, ce şansă de reuşită ar avea? Sau fără utilizarea erbicidelor, fungicidelor şi insecticidelor şi cu cantităţi reduse de îngrăşăminte?”, a declarat Daniel Botănoiu, președintele Asociației Fermierilor din România, citat de Agerpres.

Un exemplu de țară care riscă o penurie alimentară este Coreea de Nord. Concret, 860.000 de tone ar fi sub acest pericol, prevede Organizația pentru Alimentație și Agricultură a Națiunilor Unite (FAO). Totuși, regimul nord-coreean, care este unul comunist, are de mai mult timp probleme în a-și hrăni populația și trece mai mereu prin penurii alimentare.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS