Din motive de economie de timp sau pentru faptul că rezolvă toate cumpărăturile dintr-un singur loc, tot mai mulţi români au abandonat ideea de a-şi procura fructele şi legumele din pieţe şi merg să le cumpere în marketuri. Multe însă dintre aceste produse nu sunt tocmai de cea mai bună calitate şi prospeţime, dar abia acasă, după ce au fost cumpărate, se descoperă că ele nu sunt aşa cum ne-am fi dorit.
De aceea e foarte important să cunoaştem criteriile după care putem alege fructele şi legumele cele mai coapte, proaspete şi sănătoase.
Cum să alegi corect legumele şi fructele
1. Bananele
Coada bananei trebuie să fie întreagă, iar coaja nu trebuie să fie lucioasă şi cât mai netedă. Bananele verzi sunt digerate mai greu de organism, de aceea ar fi bine să le evitaţi. Nu păstraţi bananele în frigider, frigul acţionează negativ asupra lor. Pentru a preveni înnegrirea bananelor, înfăşuraţi-le cozile în folie alimentară.Atenţie! Dacă observaţi pe banane pete negre ciudate sau depuneri de culoare albă, nu le cumpăraţi în nici un caz! S-ar putea ca fructele să fi devenit cuib pentru unele insecte veninoase.
2. Vinetele
Apăsaţi uşor pe coaja vinetei: dacă se formează o mică gropiţă ce dispare rapid după asta, leguma este proaspătă şi coaptă. O vânătă sănătoasă trebuie să fie şi destul de grea, de aceea atrageţi atenţia la indicaţiile dubioase ale cântarului, dar şi la dimensiunile excesive ale legumei, care indică probabil o prelucrare chimică abundentă. Nu consumaţi vinetele care au sâmburi de culoare închisă şi un miros specific. Probabil vânăta este stricată deja.
3. Căpşunele
Căpşunele de dimensiuni mici sunt mereu mai delicioase decât cele mari. O aromă plăcută răspândită de căpşună înseamnă de cele mai multe ori şi un gust delicios. Atrageţi atenţia la punctele care împodobesc căpşuna: dacă aceste sunt bine ordonate şi destul de adâncite, căpşuna este coaptă şi dulce!
4. Porumbul
Atrageţi atenţia la mătasea porumbului, una moale şi gingaşă indică faptul că porumbul este tânăr şi dulce. Porumbul îmbătrânit nu-şi ascunde vârsta, mătasea fiind neagră şi uscată.
5. Prunele
Aroma prunelor trebuie să fie plăcută, fără nuanţe ce amintesc de alcool. În caz contrar probabil prunele au început deja să se strice. Coaja fructelor trebuie să fie uniformă, lipsită de defecte mecanice. Iar o suprafaţa curată, lipsită de “praful” specific prunelor, ar putea indica faptul că fructele au fost culese demult şi nu sunt proaspete.
6. Castraveţii
Castraveţii fără miros sunt şi fără gust! Un castravete de calitate trebuie să fie tare, să nu aibă pete, adâncituri sau fisuri. Păstraţi castraveţii într-o caserolă ermetică în frigider pentru a fi proaspeţi mai mult timp.