News

Alimente vechi, mizerie, pește și fructe de mare congelate expirate, printre neregulile găsite de ANPC la Mall Veranda și Piața Obor

Nu mai puțin de 14 comercianți din Mall Veranda și Piața Obor au fost sancționați de către inspectorii ANPC pentru o serie de nereguli, de la alimente expirate la mizerie
06.08.2022 | 13:17
Alimente vechi mizerie peste si fructe de mare congelate expirate printre neregulile gasite de ANPC la Mall Veranda si Piata Obor
Control ANPC la Veranda Mall și Piața Obor. Sursa foto: ANPC
ADVERTISEMENT

În urma unui control la Veranda Mall și Piața Obor, comisarii ANPC au dat amenzi de 140.000 de lei după ce au fost găsite mai multe nereguli, unele chiar la comercianții care au fost amendați la ultimul control ANPC.

Val de nereguli găsite de comisarii ANPC

Produse expirate, peşte ţinut la temperatura mediului, spaţii frigorifice murdare, spaţii de gătire cu ustensile de bucătărie neprofesionale sau echipamente deteriorate – acestea sunt doar o serie de nereguli descoperite de comisarii ANPC în urma ultimului control efectuat la comercianții din Veranda Mall și Piața Obor.

ADVERTISEMENT

ANPC a precizat într-un comunicat de presă că au fost verificați 26 de comercianți care își desfășoară activitatea în Veranda Mall și alți trei din noua Piață Obor.

„Comisariatul Regional pentru Protecţia Consumatorilor (CRPC) Bucureşti-Ilfov a realizat o serie de verificări la 26 operatori economici care activează în cadrul Complexul Comercial „Mall Veranda” Bucureşti si la 3 operatori comerciali din Complexul Comercial din noua „Piaţă Obor”, verificându-se modul în care aceştia respectă prevederile legale în domeniu”, a transmis sâmbătă ANPC.

ADVERTISEMENT

Președintele ANPC a subliniat că aceste sancțiuni vin în contextul în care anul trecut comisarii de la Protecția Consumatorilor au dat doar avertismente și le-au arătat agenților economici care sunt și cum trebuie respectate regulile.

„Dacă şi după ce îi învăţăm, aşa cum am făcut-o în primăvară, operatorii economici controlaţi nu înţeleg nimic, înseamnă că numai limbajul sancţiunilor funcţionează. Vom continua să curăţăm piaţa de nesimţirea comercială a unora”, a precizat Horia Constantinescu, preşedintele ANPC.

ADVERTISEMENT

Produse expirate, mizerie și alte nereguli descoperite

Potrivit ANPC printre cele mai importante abateri identificate în timpul acestor controale se numără comercializarea unor produse alimentare cu data durabilităţii minimale depăşită; comercializarea peştelui şi fructelor de mare congelate şi a produselor preparate din peşte cu modificări organoleptice dar și utilizarea unor materii prime, în procesul de fabricaţie, pentru consumul uman, cu data durabilităţii minimale depăşită.

Potrivit sursei citate într-un caz a fost descoperită comercializarea unor produse cu grăsimi vegetale sub denumirea de brânză Feta.

ADVERTISEMENT

Multe dintre neregulile descoperite au vizat murdăria spațiilor de gătit, dar și modul în care sunt păstrate alimentele. Astfel, ANPC menționează că a identificat cazuri de: nerespectre a regimului de temperatură pentru depozitarea produselor, în conformitate cu indicaţiile producătorului sau pentru preparatele expuse pe masa caldă; de utilizare a unor materii prime pentru preparate sau comercializarea unor produse alimentare fără elemente de identificare şi caracterizare şi fără a avea menţionată data durabilităţii minimale; de folosirea unor spaţii frigorifice de expunere sau depozitare neigienizate corespunzător şi deteriorate, cu acumulări de gheaţă în strat grosier şi resturi alimentare şi insecte inerte, cu chedere depreciate şi rupte, geamuri sparte, sistem de ventilaţie neigienizat sau de utilizare a unor ouă neigienizate, depozitate la temperetura mediului ambiant.

Alte nereguli identificate de ANPC sunt: existenţa pavimentului neigienizat, cu praf şi resturi alimentare, cu crăpături în care se regăseau acumulări de impurităţi; depozitarea baxurilor cu băuturi direct pe paviment; utilizarea, în spaţiul de gătire a unor ustensile de bucătărie neprofesionale sau a unor echipamente deteriorate (ex.:chiuvetă cu grătar de scurgere ruginit); informarea incompletă cu privire la ingrediente, pe etichetele de preţ ale produselor; comercializarea peştelui proaspăt, fără a fi acoperit de strat protector de gheaţă.

ADVERTISEMENT
Tags: