Vitamina D este extrem de benefică pentru organism și multe persoane se confruntă cu deficit, mai ales în sezonul rece. Iată alimentele în care se regăsește în cantitate mare, recomandate de specialiști.
Sezonul rece vine la pachet și cu câteva aspecte negative în ceea ce privește sistemul imunitar. Acesta scade odată cu gradele din termometre, motiv pentru care medicii recomandă să fie susținut cu un aport de vitamine.
Printre acestea se numără și vitamina D, care face parte dintre cele mai importante din organism, cu precădere pe parcursul iernii. Aceasta întărește oasele și are un impact important asupra remodelării osoase.
Totodată, este benefică pentru păr, unghii, dar și pentru sistemul nervos, încetinind îmbătrânirea celulară. Vitamina D, indiferent dacă este administrată iarna sau nu, trebuie introdusă în dietă în funcție de vârstă.
„Este bine acum să ne suplimentăm dieta cu vitamina D. Este important ca oamenii să își facă analiza 25-HO- vitamina D, asta să ceară la laborator. Dacă valoarea este aproximativ 50 de nanograme pe mililitru nu este nevoie să suplimentăm.
Dacă este 40 mai putem aștepta și dacă e la pragul de jos, de 30, oamenii pot începe să ia vitamina D. Dozele sunt foarte variabile, de la om la om. Supraponderalii sau obezii trebuie să ia cantități mai mari, pentru că vitamina D se depune în țesutul adipos.
Persoanele mai brunete, cu tenul măsliniu, au nevoie de doze mai mari, ca și vârstnicii. Aceștia au nevoie de la 2000 până la 5000 de unități zilnic, dacă au și probleme autoimune”, a declarat Dr. Cezar, pentru FANATIK.RO.
Nu este nevoie doar de suplimente de la farmacie. Vitamina D se găsește și în numeroase alimente, care te ajută să obții aportul zilnic. Acestea sunt recomandate mai ales iarna persoanelor care nu pot să stea la soare în timpul iernii.
Printre cele mai bogate alimente în vitamina D este peștele, precum somonul și tonul. Însă, este recomandat să fie incluse în dieta zilnic și iaurtul, laptele, ciupercile, sucul de portocale, cotletul de porc, ouăle, cerealele.