Life

Alimentele care ajută la slăbit. Au în compoziție fibre ce pot înlocui medicamentele din farmacii

Fibrele alimentare care ar putea revoluționa industria medicamentelor pentru slăbit. Descoperirea uimitoare a cercetătorilor.
28.07.2024 | 14:37
Alimentele care ajuta la slabit Au in compozitie fibre ce pot inlocui medicamentele din farmacii
Fibrele alimentare care ar putea înlocui medicamentele pentru slăbit. Sursa foto: Pexels
ADVERTISEMENT

Medicamentele care ajută la slăbit, cum ar fi Ozempic, sunt pe cale să devină istorie, după ultima descoperire a cercetătorilor. Fibrele descoperite în anumite alimente au efect benefic în ceea ce privește controlul greutății.

Alimentele care pot ajuta la slăbit

Medicamentele de slăbit, precum Ozempic, despre care s-a anunțat că va dispărea din farmacii, ar putea deveni istorie. Acestea ar putea fi înlocuite cu fibrele alimentare, conform specialiștilor de la Universitatea din Arizona (UA) şi de la Universitatea din Viena.

ADVERTISEMENT

Cercetările a fost efectuate asupra microbiomului intestinal au avut rezultate revoluționare în știința nutriției, căci fibrele alimentare se transformă în „noile proteine”, ale ultimei perioade.

Ele sunt adăugate din plin în alimente cu scopul de a hrăni intestinul și îmbunătățesc sănătatea. Un studiu preclinic realizat de cercetători american a arătat că beta-glucanul, o formă de fibre regăsite în orz și ovăz, contribuie la controlul glicemiei și la pierderea în greutate.

ADVERTISEMENT

Conform echipelor de la Universitatea din Arizona (UA) și Universitatea din Viena a ajuns la concluzia că acesta este unul tip de fibre care a redus conținutul de grăsime și greutatea șoarecilor pe care a fost efectuat testul.

Nu toate fibrele testate au avut același efect

În cele 18 săptămâni, au mai fost testate dextrina de grâu, pectina, amidonul rezistent și celuloza, dar nu au avut același efect. Totuși, au schimbat semnificativ microbiomul șoarecilor, în comparație cu cei hrăniți fără fibre.

ADVERTISEMENT

„Știm că fibrele sunt importante și benefice; problema este că există atât de multe tipuri diferite de fibre. Am vrut să știm ce tip de fibre ar fi cel mai benefic pentru pierderea în greutate și îmbunătățirea homeostaziei glucozei, astfel încât să putem informa comunitatea, consumatorul și industria agricolă”, a explicat Frank Duca de la Universitatea din Arizona, conform News.ro.

ADVERTISEMENT

Șoarecii hrăniți cu fibrele alimentare din orz și ovăz au avut, de asemenea, parte niveluri crescute de butirat, un metabolit care stimulează eliberarea de GLP-1. Este vorba despre proteina imitată de medicamente, cum ar fi Ozempic.

„O parte din beneficiile consumului de fibre se datorează eliberării de GLP-1 şi a altor peptide intestinale care reglează apetitul şi greutatea corporală. Cu toate acestea, nu credem că acesta este tot efectul. Credem că butiraţii ar putea avea şi alte efecte benefice care nu sunt legate de peptidele intestinale, cum ar fi îmbunătăţirea sănătăţii barierei intestinale şi ţintirea organelor periferice cum este ficatul”, a spus Frank Duca