Care sunt cele mai cunoscute alimente care accentuează oboseala. Fac parte din meniul zilnic al multor persoane și, deși sunt delicioase, efectele asupra organismului nu sunt cele dorite.
Nu mai este un secret faptul că alimentele pe care le consumă joacă un rol esențial pentru sănătate și pentru starea de bine. De obicei, se spune că mâncarea îți dă putere, însă, uneori, anumite alimente nu fac decât să accentueze starea de oboseală.
Multe persoane au constatat faptul că, după masa de prânz, se instalează starea de somnolență. Acest lucru nu este deloc întâmplător, ci totul este cauzat de ceea ce mâncăm. Potrivit specialiștilor, după masă, stomacul folosește mai multă energie pentru a digera alimentele. Astfel, tensiunea arterială scade, iar starea de somnolență și de oboseală se instalează rapid.
Pe lângă starea de somnolență generată de alimente, mai există și nevoia de pauză pe care o simte creierul. De obicei, între 13:00 și 15:00, organismul cere pauză, iar potrivit specialiștilor, un somn de 20-30 este recomandat.
Unele dintre alimentele responsabile de instalarea oboselii în organism sunt preparatele din carne. Acestea sunt greu de digerat și te vor face să te simți mai obosit după masă. În această categorie intră fripturile de porc, cârnații, micii sau mezelurile.
Produsele de patiserie, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative sunt și ele ”vinovate” pentru starea de oboseală. Dacă obișnuiești să mănânci covrigi, plăcinte, gogoși sau pateuri, atunci trebuie să știi că acestea conțin multe grăsimi și zahăr, ceea ce provoacă o senzație de moleșeală. Tocmai de aceea, sunt recomandate a fi consumate dimineața, moderat.
La fel de obosit te vei simți și după ce ai consumat zahăr și dulciuri concentrate, precum prăjituri cu cremă, bomboane sau suc. Zahărul inflamează mucoasa abdominală, iar asta va provoca ulterior senzația de oboseală.
Alimentele prăjite îți vor da și ele o senzație de moleșeală după masă. Dacă le cumperi din comerț sau de la fast-food, atunci trebuie să știi că ”vinovate” sunt grăsimile hidrogenate care încetinesc procesul de digestie. Tocmai de aceea, după 30 de minute după ce le-ai consumat, te vei simți lipsit de energie.
Inclusiv unele fructe îți pot declanșa o stare de oboseală. Este vorba despre banane și prune. Dacă le consumi la prânz, vei observa cum începe să se instaleze starea de somnolență. Aceste fructe conțin magneziu și triptofan, nutrienți care relaxează mușchii.
Nu în ultimul rând, ceapa verde și ceapa uscată sunt și ele pe lista alimentelor care te fac să te simți obosit. Inclusiv dacă sunt integrate în salată, ceapa verde sau ceapa uscată provoacă somnolență, indiferent de momentul din zi în care este consumată. Tocmai de aceea, ceapa este recomandată persoanleor care au probleme cu somnul.