Life

Alimentele care nu trebuie gătite niciodată în vase din oțel inoxidabil. Greșeala pe care o fac multe gospodine, fără să știe

Motivele pentru care nu ar trebui să gătești anumite alimente în vase din oțel inoxidabil. Puține gospodine cunosc aceste detalii.
16.07.2024 | 00:22
Alimentele care nu trebuie gatite niciodata in vase din otel inoxidabil Greseala pe care o fac multe gospodine fara sa stie
Alimentele pe care nu ar trebui să gătești în vase din oțel inoxidabil. Sursa foto: Freepik

Fiecare gospodină are acasă cel puțin un vas din oțel inoxidabil. Acestea sunt foarte practice, însă, ceea ce nu știu multe gospodine este faptul că în aceste vase nu se pot găti toate alimentele.

ADVERTISEMENT

Alimentele pe care nu ar trebui să gătești în vase din oțel inoxidabil

Vasele din oțel inoxidabil sunt nelipsite din bucătăriile românilor. Pe lângă faptul că arată bine, acestea sunt și foarte practice. Însă, înainte de a le pune la treabă, ar trebui să știți că nu sunt recomandate preparării tuturor alimentelor.

Ceea ce nu știu multe gospodine este faptul că există o serie de alimente care nu ar trebui niciodată puse în vase din oțel inoxidabil. Unele dintre aceste alimente sunt roșiile, ouăle, peștele, clătitele sau fripturile.

ADVERTISEMENT

Alimentele menționate nu trebuie gătite niciodată în astfel de vase. Roșiile, de exemplu, din cauza acidității lor afectează culoarea oțelului inoxidabil. Dacă vreți să gătiți roșii, cel mai bine ar fi să optați pentru vas din fontă sau vase emailate.

Nici ouăle nu ar trebui gătite în vase din oțel inoxidabil. Acestea tind să se lipească, uneori, chiar și dacă vasul a fost uns cu ulei și încins bine. Tocmai de aceea, cele mai potrivite pentru ouă sunt tigăile din fontă sau tigăile antiaderente.

ADVERTISEMENT

Vasele din oțel inoxidabil pot fi înlocuite cu tigăi antiaderante

Chiar dacă ești tentat să faci clătite într-un vas din oțel inoxidabil, ai face bine să nu iei în calcul această variantă. Cel mai probabil, clătitele se vor lipi se vas și va fi imposibil să le mai dezlipești de acolo.

ADVERTISEMENT

La fel ca și în cazul ouălelor, cel mai bine este să le faci într-o tigaie din fontă sau în una antiaderentă. În acest fel, te asiguri că vei obține clătite perfecte, fără să fie arse sau distruse în totalitate.

ADVERTISEMENT

Nici friptura nu ar trebui pregătită în vase din oțel inoxidabil. Chiar dacă materialul este proiectat să reziste la temperaturi ridicate, gustul fripturii nu va fi neapărat cel așteptat. De asemenea, este posibil ca friptura să lase mai multe reziduuri în vasele din oțel inoxidabil.

Dacă vrei să obții o friptură crocantă, cu o crustă delicioasă, cel mai bine ar fi să eviți gătirea ei în vas din oțel inoxidabil. Recomandat este să optezi pentru o tigaie cu pereți groși sau o tigaie specială pentru grătar.

Ultimul aliment care nu trebuie preparat sub nicio formă în vas din oțel inoxidabil este peștele. Așa cum probabil te așteptai, fileul de pește se lipește de acest tip de vas și îți va fi imposibil să îl dezlipești fără să-l distrugi. Cel mai bine este să gătești peștele în tigaie de fontă.

Tags: