Life

Alimentele care reglează glicemia. Se găsesc în orice magazin și pot fi consumate chiar și în post

Specialiștii au dezvăluit care sunt alimentele care reglează glicemia. Sunt la îndemâna oricui și benefice pentru organism.
18.12.2024 | 14:28
Alimentele care regleaza glicemia Se gasesc in orice magazin si pot fi consumate chiar si in post
Care sunt alimentele care blochează glicemia. Sursa foto: colaj Fanatik

Specialiștii au identificat alimentele care reglează glicemia, oferind soluții naturale pentru menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge. Consumul lor regulat aduce beneficii majore persoanelor care suferă de diabet sau celor care doresc să-și îmbunătățească sănătatea metabolică.

Alimentele care reglează glicemia, pot fi consumate chiar și în post

Alimentația echilibrată joacă un rol crucial în menținerea sănătății. Ritmul agitat al vieții ne pune uneori în situația de a mânca degrabă și de a căuta soluții rapide, ceea ce duce la apariția unor probleme de sănătate.

Din ce în ce mai mulți oameni suferă de diabet, iar menținerea unui nivel adecvat al zahărului în sânge, trebuie consumate anumite alimente. Acestea au indice glicemic scăzut (IG) sau mediu și se remarcă prin conținutul  ridicat de fibre, proteine și grăsimi sănătoase, care ajută la încetinirea absorbției carbohidraților.

Totodată, multe dintre ele pot fi consumat și în post. Vorbim, în primul rând, despre legume care au un conținut scăzut de amidon. Spanac, varză kale, broccoli, conopidă, ardei gras, ciuperci, castraveți, dovlecei, sunt printre acele alimente care reglează glicemia.

Legumele enumerate anterior sunt bogate în fibre, vitamine și minerale, având totodată un impact redus asupra nivelului glicemiei. Totodată, lintea, năutul, fasolea boabe și mazărea sunt surse excelente de carbohidrați complecși, ideale pentru o dietă echilibrată. Bogate în fibre și proteine, aceste alimente susțin o absorbție lentă a carbohidraților, contribuind la menținerea glicemiei stabile.

Pe de altă parte, multe fructe au un indice glicemic scăzut, în ciuda zaharurilor naturale din compoziție. Specialiștii recomandă consumul regulat de fructe de pădure, afine, zmeură, mure, mere, pere, cireșe. De menționat este că acestea trebuie introduse în meniul zilnic cu moderație, împreună cu proteine sau grăsimi sănătoase contribuie la menținerea glicemiei stabile.

Nucile și semințele, recomandate de specialiști

Alimentele care reglează glicemia și care pot fi consumate și în post sunt la îndemâna oricui. De pildă, ovăzul, quinoa, hrișca, orzul, pâinea integrală și orezul brun sunt cereale integrale bogate în fibre. Acestea încetinesc digestia și absorbția zahărului, contribuind la menținerea unui nivel echilibrat al glicemiei.

Consumul regulat, în cantități moderate, de migdalele, nuci, semințele de chia, de in și de dovleac, contribuie la prevenirea fluctuațiilor bruște ale glicemiei. Chiar și condimentele pot fi de ajutor.

Scorțișoara, ghimbirul și turmericul sunt recunoscute pentru proprietățile lor. De asemenea, este important ca porțiile de mâncare să fie controlate și să se evite, pe cât posibil, carbohidrații rafinați, scrie spynews.ro.