Life

Alimentele care scurtează viața. Le consumi și tu cu siguranță fără să știi efectul lor în timp

Alimentele care îți scurtează viața poate le adori și tu, însă cu siguranță nu te-ai gândit la efectele secundare pe care le pot avea în timp.
02.07.2024 | 15:13
Alimentele care scurteaza viata Le consumi si tu cu siguranta fara sa stii efectul lor in timp
Alimentele care scurtează viața. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alimentele care scurtează viața le găsești în comerț mai mereu. De altfel sunt unele dintre cele mai achiziționate și nu e de mirare având în vedere că sunt delicioase. Pentru organismul nostru însă nu sunt o alegere chiar atât de bună.

Alimentele care scurtează viața

Este bine cunoscut faptul că cele mai delicioase produse din comerț nu sunt tocmai sănătoase. Chiar și așa, puține persoane țin cont de acest detaliu în momentul în care merg la cumpărături.

ADVERTISEMENT

Un studiu recent a evidențiat alimentele care scurtează viața. Cercetătorii au întocmit o listă, după ce au analizat obiceiurile alimentare a peste 500.000 de persoane, relatează CNN. Cum arată rezultatele și de ce trebuie să ne ferim?

Autorul principal al studiului, Erikka Loftfield, cercetător la Institutul Național de Cancer din Bethesda, Maryland, a vorbit despre acest subiect. Se pare că cine consumă aceste alimente prezintă un risc de deces mai mare.

ADVERTISEMENT

Alimentele care îți scurtează viața sunt băuturile carbogazoase. Iar aici vorbim atât despre băuturile dietetice, care promit zero zahăr, cât și despre cele clasice pe care românii le adoră.

La rândul lor, alimentele ultraprocesate intră și ele în fruntea listei. Iar din păcate, numărul celor care le consumă este unul extrem de mare, având în vedere că sunt accesibile și pot fi o masă destul de rapidă.

ADVERTISEMENT

„Băuturile răcoritoare dietetice au fost principalul contribuitor la consumul de alimente ultraprocesate. Al doilea a fost băuturile răcoritoare zaharoase. Băuturile sunt o componentă foarte importantă a dietei și a contribuției la alimentele ultraprocesate.”, a spus Loftfield.

Cât de periculoase sunt mezelurile, de fapt

Ce alte alimente îți scurtează viața? Cele care au la bază cereale rafinate. Iar aici vorbim despre pâine, dar și produse de patiserie ultraprocesate. Și din păcate o mulțime de români aleg să le consume fie la micul dejun, fie pe parcursul zilei.

ADVERTISEMENT

Ce se întâmplă dacă consumi des astfel de alimente? Ești predispus la boli cardiovasculare în primul rând. Totodată, persoanele care au o astfel de dietă se pot confrunta și cu diabet în timp.

„Acesta este încă un studiu de masă amplu, de lungă durată, care confirmă asocierea dintre aportul UPF (alimente ultraprocesate) și mortalitatea de orice cauză, în special din cauza bolilor cardiovasculare și a diabetului de tip 2”, a declarat Carlos Monteiro, profesor emerit de nutriție și sănătate publică la Universitatea din São Paulo din Brazilia.

Revenind la alimentele procesate, aici lista este una cât se poate de lungă. Astfel, printre alimentele care scurtează viața avem în special mezelurile, fie ele cârnați sau crenvurști, dar și carnea uscată.

Consumul regulat al acestora, dar și în cantități mari, poate provoca în timp cancer la stomac, dar și boli de inimă. Iar asta înseamnă un deces prematur în cele mai rele cazuri, avertizează specialiștii.

„Dovezile din acest nou studiu indică faptul că carnea procesată poate fi unul dintre cele mai nesănătoase alimente, dar oamenii nu tind să considere șunca sau nugget-urile de pui ca fiind UPF (alimente ultraprocesate)”, a declarat Rosie Green, profesor de mediu, alimentație și sănătate la London School of Hygiene & Tropical Medicine, într-o declarație.

ADVERTISEMENT