Life

Alimentele care te fac mai fericit. Mihaela Bilic dezvăluie ce să mânânci pentru o dipoziție mai bună

Acestea sunt alimentele care cresc nivelul de fericire și te ajută să ai o dispoziție mai bună. Ce recomandă medicului nutriționist Mihaela Bilic.
10.12.2024 | 23:40
Alimentele care te fac mai fericit Mihaela Bilic dezvaluie ce sa mananci pentru o dipozitie mai buna
Mihaela Bilic, alimentele care te fac mai fericit. Foto: captură Youtube/ facebook
ADVERTISEMENT

Starea de bine nu vine doar din sport și odihnă, ci și din ce punem în farfurie. Medicul Mihaela Bilic a dezvăluit alimentele care ne pot influența starea de spirit în bine.

Mihaela Bilic dezvăluie alimentele care îți ridică starea de spirit

Starea de bine poate fi stimulată direct de ceea ce punem în farfurie, iar știința confirmă acest lucru. Anumite alimente conțin substanțe care cresc producția de hormoni responsabili cu fericirea noastră.

ADVERTISEMENT

Medicul nutriționist Mihaela Bilic a explicat în cadrul rubricii Doctor de bine de la Știrile Pro TV ce alimente ar trebui să consumăm dacă vrem să avem o stare de bucurie. Există anumiți nutrienți și combinații alimentare care susțin sănătatea creierului și induc buna dispoziție.

Consumul de alimente bogate în triptofan, un aminoacid esențial, poate crește producția de serotonină, cunoscută și ca „hormonul fericirii”. Alimentele care conțin triptofan sunt: carnea de curcan, bananele, prunele și ananasul.

ADVERTISEMENT

Mai mult, experta în nutriție vorbește și despre combinația carbohidrați-proteine ca fiind foarte benefică creierului nostru. De exemplu, brânza cu pâine ne poate face fericiți, chiar dacă ar adăuga kilograme în plus când este consumată în exces.

Ce alimente să mâncăm ca să fim mai fericiți?

“Sărbătorile sunt un moment destul de dezechilibrant pentru psihicul nostru, dar până atunci vreau să vorbim despre starea de bine pe care ne-o dă mâncarea, pentru că, da, există niște nutrienți care contribuie concret la starea noastră de bine. Avem un aminoacid care se numește triptofan și care se găsește în toate alimentele proteice, mai ales în carnea de curcan, dar și în banane. Acest precursor de serotonină, hormonul care aduce fericirea, se găsește în banane, prune, ananas- luăm triptofanul de acolo și brusc zâmbim.

ADVERTISEMENT

Și mai avem o asociere cu efect antidepresiv, și anume brânza cu pâine. Știu că nu pare corect, dar neuronul este mai important decât silueta. Natura știe că neuronul trebuie protejat, există o competiție la nivel de aminoacizi, cine ajunge mai repede în creier să dea starea de bine. Când asociem carbohidrații cu brânza, se produce un blocaj pentru alte substanțe, ca să se ducă triptofanul mai repede la creier și să explodeze starea de bine. (…)”, a explcat medicul nutriționist Mihaela Bilic, potrivit spectacola.ro.

Poate te surprinde, dar și ciocolata are un rol important în ecuația fericirii. Medicul ne sfătuiește să alegem ciocolata neagră, care conține magneziu. Este esențială mai ales în sezonul rece, când avem mai mare nevoie de un boost de energie.

ADVERTISEMENT

Grăsimile bune din pește, mai ales Omega 3, sunt foarte bune pentru creier și, spre bucuria multora, nu duc la îngrășare.

Se pare că mâncărurile cremoase, de la înghețată până la frișcă sau ciocolată topită, ne fac să ne simțim mai bine. Ele activează în creier aceleași zone care se aprind când suntem îndrăgostiți sau dacă am câștiga la loto, mai spune nutriționista.

ADVERTISEMENT