Alimentele pe care le alegi pentru fiecare masă pot avea un impact semnificativ asupra nivelului tău de fericire. Cercetările au demonstrat o legătură directă între alimentație și starea ta de spirit sau sănătatea mintală.
Cine s-ar fi gândit că secretul unei stări de spirit îmbunătățite poate fi chiar în farfurie. Da, ai auzit bine! Alimentele pe care le consumăm pot juca un rol esențial în modul în care ne simțim și pot crește nivelul nostru general de fericire.
Se pare că mâncare este, de fapt, cel mai delicios antidot pentru stres și anxietate. Dar nu orice tip de mâncare, ci în special consumul unui aport mare de fructe și legume, conform unei analize din 2020, după cum scriu cei de la dcmedical.ro.
În contrast, alimentele ultraprocesate pot fi asociate cu un risc mare de depresie, sugerează o analiza din 2015, conform aceleiași surse. Un alt studiu din 2019 a declarat că anumite alimente, precum cele bogate în antioxidanți și acizi grași esențiali atenuează simptomele depresiei.
De asemenea, Acidul Folic, vitamina B12 și vitamina D joacă un rol esențial în îmbunătățirea stării de spirit al pacienților diagnosticați cu depresie. După cum știm, vitamina D crește nivelul de serotonină din organism.
Cerealele integrale și alte alimente bogate în fibre stabilizează nivelul de zahăr din sânge și oferă o senzație de sațietate pe termen lung. Iată câteva exemple: fulgi de ovăz, quinoa, pâine integrală, orez brun, orz, legume cu amidon și fructe.
Antioxidanții protejează celulele de radicali liberi, o moleculă dăunătoare care duce la apariția unor afecțiuni precum cancerul, bolile de inimă și îmbătrânirea prematură. Antioxidanții joacă și un rol important în protecția neruonală și stabilizarea dispoziției mintale.
Pe lângă faptul că întărește sistemul imunitar, consumul de alimente bogate în antioxidanți contribuie la menținerea sănătății creierului și a funcțiilor cognitive pe termen lung.
Iată câteva alimtente care se găsesc la orice supermarket și pot fi consumate aproape zilnic: cafea, ciocolată neagră, afine, zmeură, spanac, sfeclă, dovlecei, condimente.
Alimentele fermentate sunt extrem de importante pentru sănătatea microbiomului intestinal. Aceste alimente sunt bogate în probiotice, bacterii benefice care ajută la echilibrarea florei intestinale și la menținerea sănătății sistemului digestiv.
Prin adăugarea mai multor probiotice în dieta de zi cu zi poți crește nivelul de serotonină din organism. Astfel, starea ta de spirit va fi mult mai bună. Câteva alimentele fermentate pe care le poți consuma sunt: varza murată, iaurt, chefir, kimchi.
Acizii grași esențiali precum Omega-3 și Omega-6 nu sunt sintetizați intern de organism și trebuie să fie obținuți din alimentație. Importanța acestor nutrienți este evidentă, deoarece ameliorează starea de depresie, conform rezultatelor mai multor studii. Printre cele mai recunoscute surse de acizi grași esențiali se numără somonul.