Life

Alimentele consumate de mulţi români care duc la cancer şi deces prematur. Cercetătorii americani au publicat lista

Alimentele consumate de mulţi români care duc la cancer şi deces prematur. Cercetătorii americani au publicat lista cu preparatele vizate.
07.09.2022 | 12:15
Alimentele consumate de multi romani care duc la cancer si deces prematur Cercetatorii americani au publicat lista
Alimentele consumate de mulţi români care duc la cancer şi deces prematur. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Cercetătorii americani au publicat lista cu alimentele care duc la cancer și deces prematur, iar acestea sunt consumate de mulți români. Slănina și cârnații sunt doar câteva dintre preparatele vizate. Acestea trebuie eliminate din dietă.

Alimentele consumate de mulţi români care duc la cancer şi deces prematur

Experții americani au descoperit care sunt alimentele care pot provoca cancer și deces prematur. Este vorba despre niște preparate pe care românii le consumă în număr mare, deși nu sunt sănătoase.

ADVERTISEMENT

Oamenii de știință din SUA au publicat noile studii în revista British Medical Journal din 31 august 2022. Aceștia atrag atenția asupra consumului de alimente procesate, care pot duce la cancer și la deces prematur atât la bărbați, cât și la femei.

Printre alimentele ultraprocesate se numără preparatele gata de consumat, cum ar fi hot-dogs, burgeri sau cârnați. Supele preambalate, sosurile și pizza congelată fac și ele parte din această categorie, scrie CNN.

ADVERTISEMENT

Gogoșile, prăjiturile, înghețata sau sucurile îndulcite cu zahăr pot fi și ele foarte dăunătoare pentru organism.

“Aceste două noi studii ne arată că alimentele procesate sunt asociate fără ambiguitate cu un risc crescut de boli cronice.”, a declarat Marion Nestle, profesor de nutriție de la Universitatea New York din Statele Unite.

ADVERTISEMENT

Primul studiu a constat în examinarea dietelor a peste 200.000 de bărbați și femei de peste 28 de ani din SUA. Între alimentele ultraprocesate și cancer a fost găsită o legătură.

Șunca, slănina, salamul, hot dog-ul sau carnea de vită au fost mult timp corelate cu un risc mai crescut de cancer intestinal atât la bărbați, cât și la femei.

ADVERTISEMENT

Bărbații care au consumat mai multe alimente ultraprocesate au avut un risc cu 29% mai mare de a dezvolta cancer colorectal, în comparație cu cei care au o dietă echilibrată, după cum a transmis Fang Fang Zhang, epidemiolog de la Universitatea Boston, co-autor al studiului.

Și femeile au avut un risc mai mare de a dezvolta acest tip de cancer dacă consumau mai multe feluri de alimente ultraprocesate.

Ce alimente mai cresc riscul de deces prematur

Produsele lactate ultraprocesate, cum ar fi iaurtul, nu sunt indicate, deși nu conțin prea mult zaharuri adăugate.

Epidemiologul a mai spus că americanii consumă foarte multe calorii zilnice din alimentele ultraprocesate, iar acestea ar trebui înlocuite cu cele neprocesate pentru a preveni diverse boli grave.

“Americanii consumă un procent foarte mare de calorii zilnice din alimente ultraprocesate, 58% la adulți și 67% la copii.

Ar trebui să luăm în considerare înlocuirea alimentelor ultraprocesate cu alimente neprocesate în dieta noastră, pentru prevenirea cancerului, a obezității și a bolilor cardiovasculare”, a mai spus Zhang.

Al doilea studiu a urmărit peste 22.000 de persoane din regiunea Molise din Italia. Acestea aveau vârsta de peste 12 ani.

Experții au comparat rolul alimentelor sărace în nutrienți (cel bogate în zahăr și grăsimi nesaturate sau trans) cu cele ultraprocesate în dezvoltarea bolilor cronice și apariția decesului prematur.

S-a ajuns la concluzia că ambele tipuri de alimente au crescut riscul de deces prematur. Acest lucru se întâmplă mai ales în contextul în care există boli cardiovasculare.

Alimentele ultraprocesate au avut cel mai mare rol în dezvoltarea bolilor de inimă. Mai mult, acestea pot crește riscul de moarte prematură.

Cercetătorii au explicat de ce astfel de alimente sunt atât de dăunătoare pentru sănătate.

Este cunoscut faptul că alimentele ultraprocesate sunt bogate în zaharuri adăugate și sare. În plus, sunt sărace în fibre și conțin mulți aditivi chimici, cum ar fi coloranți artificiali, arome și stabilizatori.

Medicii recomandă renunțarea la astfel de alimente și adoptarea unei diete echilibrate. Aceasta ar trebui să includă legume, fructe și leguminoase.

ADVERTISEMENT