News

Alimentele de care românii se feresc, deși sunt cele mai sănătoase. Îți prelungesc viața chiar și cu zece ani

Alimente care ne pot prelungi viața chiar și cu zece ani, sunt cele mai sănătoase dar românii le evită. Legătura dintre hrana corectă și speranța de viață
19.05.2024 | 20:31
Alimentele de care romanii se feresc desi sunt cele mai sanatoase Iti prelungesc viata chiar si cu zece ani
Un studiu face legătura între regimul alimentar sănătos și speranța de viață crescută / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Un studiu relevă impactul profund al alegerilor alimentare asupra speranței de viață, sugerând că ajustările aduse dietei noastre ne-ar putea oferi până la un deceniu în plus de sănătate și vitalitate. Studiul, publicat în revista Nature Food de către cercetătorii norvegieni, leagă un regim alimentar sănătos de o speranță de viață mai mare.

Adoptarea de obiceiuri alimentare sănătoase

O dietă sănătoasă nu numai că ne menține în bună formă, dar ne poate prelungi și speranța de viață, potrivit unui nou studiu publicat în revista Nature Food. Participanții care au adoptat o dietă bogată în cereale integrale, nuci, legume și fructe, și moderată în pește, au câștigat până la 10 ani de speranță de viață. Adoptarea unor obiceiuri alimentare sănătoase la orice vârstă poate crește semnificativ speranța de viață, chiar și după vârsta de 70 de ani.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii norvegieni au studiat legătura dintre un regim alimentar sănătos și speranța de viață. Pentru a face acest lucru, ei au analizat mesele a aproape jumătate de milion de rezidenți britanici.

De asemenea, au monitorizat starea lor de sănătate. Rezultatele arată că bunele obiceiuri alimentare ar putea să ne prelungească viața cu 10 ani, la fel ca și cafeaua, despre care se crede că este unul dintre secretele elixirului vieții lungi. Și, cel mai bine, nu există o limită de vârstă pentru adoptarea acestor bune obiceiuri, scrie Science&Vie.

ADVERTISEMENT

Beneficiile dietei de longevitate

Acest studiu UK Biobank a monitorizat 467.354 de rezidenți britanici începând cu anul 2006. Participanții și-au documentat regimul alimentar. Cercetătorii i-au grupat apoi în funcție de regimul lor alimentar. Acest lucru le-a permis să îi identifice pe cei cu o dietă medie și pe cei cu obiceiuri nesănătoase.

Printre acestea se numărau, de exemplu, alimentele prăjite, care cresc riscul de cancer. De asemenea, au remarcat participanții ale căror diete corespundeau Ghidului Eatwell din Marea Britanie.

ADVERTISEMENT

Unii participanți urmau deja o „dietă de longevitate”, potrivit cercetătorilor. Ghidul Eatwell este un instrument utilizat pentru a defini recomandările guvernamentale privind alimentația sănătoasă și realizarea unei diete echilibrate.

Un regim alimentar de longetivate este o dietă bogată în cereale integrale, nuci, legume și fructe. De asemenea, conține cantități moderate de pește. Potrivit cercetătorilor, participanții care au renunțat la băuturile zaharoase și la carnea procesată în favoarea unei astfel de diete au câștigat 10 ani de speranță de viață.

ADVERTISEMENT

Schimbări drastice pentru rezultate remarcabile

Datele colectate au fost ajustate în funcție de vârstă, sex, obiceiurile de fumat și consumul de alcool. Nivelul de activitate fizică a fost, de asemenea, luat în considerare. Cercetătorii au constatat că bărbații și femeile în vârstă de 40 de ani care au renunțat la o dietă nesănătoasă pentru a urma recomandările din Ghidul Eatwell au câștigat aproximativ 9 ani de speranță de viață.

„Cu cât sunt mai mari schimbările făcute în direcția unor obiceiuri alimentare mai sănătoase, cu atât sunt mai mari câștigurile așteptate în ceea ce privește speranța de viață”, explică cercetătorii în studiul lor.

Cu toate acestea, chiar și persoanele în vârstă de 70 de ani pot câștiga între 4 și 5 ani de speranță de viață cu obiceiuri mai sănătoase. „În mod nesurprinzător, câștigurile așteptate în ceea ce privește speranța de viață sunt mai mici atunci când schimbarea regimului alimentar este inițiată la o vârstă mai înaintată, dar ele sunt totuși substanțiale”, spun cercetătorii.

Acest studiu arată că nu este niciodată prea târziu pentru a adopta obiceiuri bune. Un regim alimentar sănătos și echilibrat poate aduce beneficii enorme pentru organism, pentru sănătate.

 

ADVERTISEMENT