Alimentele pe care niciun român n-ar trebui să le consume. Sunt delicioase, dar și cancerigene. Puțini citesc eticheta când le cumpără. Comisia Europeană a anunțat că acestea vor dispărea treptat de pe rafturile magazinelor.
Produsele pe care nicio persoană n-ar trebui să le mănânce. Sunt savuroase și în același timp cancerigene. Clienții nu prea citesc etichetele atunci când merg la cumpărături și riscă să se aleagă cu probleme serioase de sănătate.
Nutriționiștii îi sfătuiesc pe români să stea departe de mezeluri și brânzeturile care sunt afumate artificial. Specialiștii transmit că alimentele injectate cu fum au un risc foarte mare asupra organismului uman.
Printre acestea se numără peștele și sosurile, care ar urma să fie eliminate treptat de la vânzare. Decizia a fost luată de Comisia Europeană care a anunțat că toată marfa care este cancerigenă va fi scoasă de pe piață până în 2029.
În aceeași situație se află și chipsurile cu aromă de grătar care au în compoziția lor substanţe considerate cancerigene. Protecția Consumatorilor îi îndeamnă pe români să citească etichetele și să vadă dacă ceea ce consumă e afumat natural sau vopsit în laborator.
Toate aromele care conferă gustul specific de afumat au fost asociate de numeroși cercetători cu cancerul, dar și cu infertilitatea. De asemenea, produsele care sunt afumate artificial, în laborator, pot crea dependență.
Având în vedere aceste motive Autoritatea Europenă pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a anunțat că vrea să le elimine. Instituția a afirmat că o interdicție totală ar preveni „cele mai grave scenarii” în rândul populației.
„Substanţele acelea din produsele afumate sunt ca un drog, ne fentează papilele gustative. Ele creează un mediu inflamator extraordinar de puternic în organism”, a declarat Fabius Antal pentru observatornews.ro.
„După aia ne mirăm de ce sunt destule persoane cu diverse persoane cu patologii, cancer de colon, colon iritabil”, a mai spus expertul, pentru sursa menționată mai devreme despre aceste alimente cancerigene.
În altă ordine de idei, specialiștii susțin că 50 de grame de carne afumată este echivalentă cu 1 pachet de ţigări. Benzopiernul din compoziția acestor produse afectează celulele pulmonare și e responsabil pentru diverse mutaţii care au loc la nivel celular și care generează cancer.