Pe parcursul vieții, organismul omului trece prin multiple schimbări. Medicii spun că trebuie să acordăm atenție semnalelor ce indică modificarea corpului, căci pot fi un avertisment conform căruia avem nevoie să adoptăm un trai mai sănătos, inclusiv un regim alimentar echilibrat.
Dacă ai trecut de 40 de ani, fii sigur (ă) că organismul tău nu mai este la fel ca în adolescență sau ca la 20 de ani. De exemplu, nu puține sunt persoanele din această categorie de vârstă care au observat că dau mai greu jos kilogramele acumulate.
Zahărul și dulciurile sunt un adevărat rival pentru orice persoană, dar mai ales pentru cele din categoria 40+, din cauză că pot dezvolta demența sau Alzheimerul. O explicație ar fi faptul că dulcele nu mai este procesat bine de către creierul nostru.
”(…) Chiar dacă este în exces sau nu, el nu mai aduce beneficii creierului, aşa cum ar trebui, ci dimpotrivă. Creşte riscul de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer sau demență. Acestea (dulciurile-n.r) ar fi foarte indicat să nu le mai consumăm, după 40-50 de ani”, a spus la Antena 3 CNN, Simona Carniciu, medic specialist în diabet, nutriție și boli metabolice.
Același medic transmite că hidratarea trebuie să fie primordială în rutina zilnică a unui individ de peste 40 de ani. Aceasta se poate face cu ajutorul apei. ”Noi trebuie să avem grijă să fim mult mai bine hidrataţi, să fin atenți la apa pe care o consumăm şi care este deosebit de importantă”, a mai explicat Simona Carniciu.
Pofta de dulce poate fi împiedicată atât prin apă, cât și prin unele alimente. Anca Alungulesei, terapeut în nutriție, explică faptul că senzația de a consuma dulciuri provine dintr-un dezechilibru de vitamine de care nu dispune corpul, de exemplu mineralele sau grăsimile sănătoase.
”În primul rând trebuie identificată tipologia „poftei de dulce”. Adică dacă este fizică (biochimiocă) sau mentalo-emoțională. De cele mai multe ori este o combinație între ele (…)”, a detaliat Anca Alungulesei pentru publicația DCNews.
Ca să nu mai avem tendința de a ne hrăni cu zahăr, Anca Alungulesei ne sfătuiește să apelăm la produse precum semințele sau nucile. De asemenea, ștevia este un bun înlocuitor al îndulcitorului și așa eviți, de exemplu, acumularea de kilograme în plus.
” (…) Recomand consumul zilnic de alimente fermentate și de grăsimi sănătoase, bogate în omega 3, cum ar fi nucile și semințele, iar zahărul să fie înlocuit, de exemplu, cu ștevie”, a mai transmis Anca Alungulesei.