Alimentele pe care este indicat să le consumi în sezonul rece, mai ales în decembrie și ianuarie. Sunt pline de vitamine și minerale și multe dintre ele contribuie la creșterea imunității.
În sezonul rece, atunci când temperaturile de afară sunt mai scăzute, avem nevoie să ne schimbăm opțiunile alimentare din cauza modificărilor care au loc în nivelurile de energie din organism.
Iarna nu se mai găsesc atât de multe fructe și legume, așa cum se întâmplă în perioada verii. Există, însă, destul de multe variante atunci când vine vorba despre alimente sănătoase iarna.
Printre alimentele pe care ar fi bine să le consumi în decembrie și ianuarie se numără și supele. Cel mai bine este să pregătești supe care conțin mai multe legume și să nu le adaugi multă sare.
Alte alimente recomandate iarna sunt broccoli și conopida. Ambele conțin multă vitamina C, ceea ce contribuie la îmbunătățirea funcțiilor imunitare.
Broccoli conține, în afară de vitamina C, și vitaminele A și K. Leguma conține minerale importante, precum potasiu, calciu și fier, dar și antioxidanți (vitaminele C și E, b-caroten și unele flavonoide).
Totodată, conopida oferă 77% din necesarul zilnic de vitamina C, precum și 20% din necesarul zilnic de vitamina K. Leguma oferă și 10% din necesarul zilnic de vitamina B6 și folat.
În plus, conopida mai conține și cantități mai mici de tiamina, riboflavina, niacina, acid pantotenic, dar și fier, calciu, magneziu, fosfor, mangan și potasiu.
Iarna este mai bine să bei lapte, mai ales cald, dar să consumi și alte lactate, precum iaurtul și brânza, deoarece conțin vitamine B12 și A, proteine și calciu. Acestea pot stimula sănătatea unei persoane.
Ouăle, brânza și peștele se numără printre cele mai sănătoase superalimente, care conțin vitamina B2. Aceasta ajută la stimularea funcționării normale a sistemului imunitar și contribuie la reducerea oboselii. Pot fi consumate în orice moment al zilei.
De altfel, ouăle conțin vitamina D, vitamina B12, fosfor și seleniu. În timp ce vitamina D contribuie la menținerea sănătății oaselor și a sistemului imunitar, iar vitamina B12 ajută la producerea de celule roșii din sânge, dar și pentru buna funcționare a sistemului nervos.
Pentru a avea mai multă energie până la prânz, este necesar să iei un mic dejun sănătos, cu eliberare lentă. O opțiune sănătoasă în acest sens este terciul, bogat în fibre, minerale și antioxidanți.
Persoanele care consumă regulat cereale integrale pot avea un risc mai mic de a dezvolta boli de inimă, obezitate, diabet de tip 2 și alte afecțiuni cronice. Anumite fructe de iarnă, precum merele și curmalele, pot aduce beneficii suplimentare pentru sănătate.
Dacă consumi legume rădăcinoase, cum ar fi morcovii și napii, te vei bucura de multe beneficii pentru sănătate, cum ar fi aport mare de vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.
Aceste legume conțin puține calorii și pot contribui la creșterea imunității, motiv pentru care este indicat să le consumi mai ales în sezonul rece, notează playtech.ro.
Unul dintre cele mai recomandate alimente iarna este varza de Bruxelles. Este bogată în vitaminele C și K, dar conține și acid folic, potasiu, vitamina B6 și mangan.
Cartofii dulci sunt recomandați iarna deoarece conțin beta-caroten, vitamina C și potasiu, dar conțin și sporamine, adică proteine unice, care reprezintă mai mult de 80% din conținutul lor total de proteine. Potrivit unor cercetări recente, aceste legume ar avea și proprietăți antioxidante.
Și varza este un aliment recomandat atunci când temperaturile sunt scăzute. Aceasta conține cantități mari de vitamina C, vitamina K, calciu și potasiu. Varza este 92% apă și conține fitonutrienți, antioxidanți, vitamine și minerale.
Are și substanțe active, cum ar fi vitamina C, vitamina K, glutamină, acid folic, acid lactic, betacaroten. Varza mai conține vitaminele B1, B6 și B9, vitamina E, calciu, sodiu, potasiu, fosfor și iod. Conține și cantități mici de vitamina A, fier și riboflavină.
Avocado este un aliment cu multe beneficii, consumat de mulți mai ales la micul dejun. Conține grăsimi sănătoase, Omega-3, vitaminele B, vitamina B6 și magneziu, dar și potasiu și vitamine C, E și K.
Are proprietăți antioxidante, protejează ficatul și contribuie la buna funcționare a sistemului digestiv. Avocado mai contribuie la îmbunătățirea vederii și susține sănătatea sistemului cardiovascular.