Combinațiile interzise de alimente, dezvăluite de specialiști. Sunt slab calorice, dar te fac să te simți balonat și chiar acumulezi kilograme în plus, iar totul pornește de la modul în care le combini.
Alimentele au un ritm diferit de digerare și timp de tranzit diferit în tractul-intestinal. De aceea, necesită medii cu pH diferit. Astfel, proteinele necesită, pentru descompunere, un mediu acid. Iar carbohidrații au nevoie de un mediu alcalin.
De asemenea, consumul de alimente bogate în proteine împreună cu cele pline de carbohidrați conduc la apariția gazelor, balonării, digestia îngreunată, precum și absorbția mai slabă a nutrienților.
Principiile de combinare a alimentelor își au baza în medicina ayurvedică. Acestea au fost răspândite în întreaga lume începând cu anii 1920 de către medicul William Howard Hay, creatorul Dietei Hay. Iar de curând, au fost redescoperite și aduse în fața publicului de către creatorii de conținut.
Printre alimentele care nu se combină niciodată se numără carnea, pâinea și pastele. Carnea nu trebuie asociată cu alimentele bogate în carbohidrați, deoarece combinația este greu de digerat. Stomacul are nevoie de un timp de jumătate de oră între acestea.
Pastele cu sos roșu se numără printre favoritele românilor și mulți consideră că sunt sănătoase. Însă, odată mâncate, aceasta cauzează senzația de oboseala acută. Cu cât pasta de tomate este mai procesată, cu atât poate provoca mai multe arsuri.
Cerealele cu lapte sunt micul dejun preferat al multor persoane, însă în această combinație de alimente, laptele este greu de digerat. Brioșele și sucul de fructe nu doar că sunt bogate în calorii, dar au și foarte puțin nutrienți. Lipsa proteinelor și a fibrelor, în asociere cu zahărul, vor conduce la creșterea glicemiei.
Alte alimente care nu se combină sunt fasolea și brânza, deoarece îngreunează digestia și produc balonare și flatulență. Omleta cu brânză și carne are, de asemenea, un efect similar.
Fructele nu trebuie consumate cu niciun alt aliment, căci conțin zaharuri simple și stau mai mult timp în stomac. Pe de altă parte, două alimente care nu se combină pentru îngreunează procesul de digestie sunt bananele și laptele.
Experții recomandă consumul separat de bacon și ouă. Uleiul de măsline cu nuci nu va face altceva decât să ducă la o digestie mai greoaie. Alte alimente care nu se combină sunt: sucurile carbogazoase și pizza, vinul cu desertul și spanacul cu lactatele, notează doc.ro.