Nu lua cu tine aceste alimente atunci când îți petreci ziua la plajă. Lăsate în soare, acestea se alterează rapid și te poți trezi cu probleme serioase de sănătate.
Vara e timpul perfect pentru o zi la plajă, dar mâncarea în aer liber poate ascunde numeroase pericole. Căldura și umiditatea creează un mediu ideal pentru dezvoltarea bacteriilor, astfel că preparatele consumate pot duce rapid la toxiinfecții alimentare. Care sunt alimentele pe care ar fi mai bine să le eviți pentru a te bucura de o gustare delicioasă pe plajă fără griji.
Mulți cred că e de ajuns să țină mâncarea la umbră pentru a o păstra bună dar acest obicei este greșit, scrie spectacola.ro. Chiar și la umbră, temperatura poate ajunge la 25-30°C pe timpul verii. Acesta este mediul perfect pentru bacterii periculoase ca Salmonella sau E. coli, care se înmulțesc incredibil de repede.
În plus, nu ai cum să îți dai seama pe moment dacă mâncarea e stricată. Bacteriile rele pot fi prezente fără să schimbe gustul, mirosul sau aspectul alimentelor.
Geanta frigorifică e cel mai bun prieten al tău pentru un picnic sigur, în zile de caniculă. Chiar și așa, trebuie să alegi alimentele potrivite și să respecți câteva reguli simple.
Ține minte! Bacteriile care provoacă intoxicații cresc rapid între 5°C și 45°C. Conform sursei citate, asta se numește “zona de pericol” și vrei să eviți ca mâncarea ta să stea mult timp în acest interval de temperatură.
Înainte de a te atinge de mâncare, asigură-te că mâinile tale sunt curate. Ia cu tine un gel dezinfectant sau șervețele umede antibacteriene. Nu uita să cureți și tacâmurile sau alte ustensile pe care le folosești.
Odată ajuns la plajă, nu lăsa mâncarea să stea ore în șir în căldură. Cu cât o consumi mai repede, cu atât mai bine. Dacă ai dubii, mai bine aruncă ce a rămas decât să riști o toxiinfecție alimentară.
Unele preparate sunt mai predispuse la alterare în condiții de căldură și umiditate. Fii extra precaut cu maioneza de casă, salatele, omletele, pastele, mezelurile sau șunca
Conservele sunt perfecte pentru plajă. Fie că alegi pește, fasole sau legume la conservă, acestea rezistă bine la căldură și poți să le consumi direct.
De asemenea, merele, bananele sau morcovii sunt alegeri excelente. Dar ai grijă să le iei întregi. Odată tăiate, fructele și legumele se strică mai repede la căldură.
Cu cât mâncarea e mai simplă, cu atât mai bine se păstrează. Alege alimente care nu au nevoie de preparare complicată sau de păstrare la rece. Nu uita să bei multă apă și să te bucuri de ziua ta perfectă de vară.