Alimentele pe care trebuie să le evităm pe întreaga durată a celui mai lung post din an. De ce nu sunt buni covrigii calzi și care sunt sfaturile pe care le au cadrele medicale perioada aceasta pentru a evita neplăcerile.
Medicul nutriționist Oana Ciuhureanu a explicat în cadrul rubricii Sfat de Sănătate, din emisiunea moderată de Andreea Cigolea, la Antena 3 CNN, care sunt produsele de care este indicat să ne ferim în Postul Paștelui.
În Postul Mare doctorii ne îndeamnă să stăm departe de pateurile vegetale sau mezelurile vegetale pentru că acestea conțin foarte mulți potențiatori de gust. De asemenea, dulciurile vegetale nu sunt recomandate.
Produsele dulci au o cantitate foarte mare de zahăr, de foarte multe ori chiar fructoză în exces. Cele mai bune sunt terciul de ovăz sau batoanele din aceleași cereale care au în compoziția lor o cantitate mai mică de zahăr.
Totodată, în cazul în care ne este poftă de ceva dulce medicul nutriționist mai adaugă că putem încerca o felie de pâine integrală cu dulceaţă făcută în casă. Sucurile de fructe nu trebuie consumate foarte des, de preferat ar fi fructele propriu-zise.
În plus, cantitatea de proteină este foarte importantă în perioada Postului Mare. Aceasta se poate lua din alimente precum: năut, fasole, ciuperci sau humus. Ciorbele și supele au o cantitate de fibră bună și un număr caloric destul de mic.
„Covrigul nu este o variată sănătoasă. Un covrig conține aproximativ 300 de calorii, iar din punct de vedere nutrițional, este nul. Conținutul de făină, margarină, ulei, zahăr, sare și potențiatori de gust îl fac să fie chiar toxic pentru sănătate.
O cantitate în exces poate pe viitor să ne dea multe probleme metabolice. Dacă am mânca în fiecare zi un covrig ne putem alege cu hipertensiune, mai ales că au o cantitate foarte mare de sare”, a declarat Oana Ciuhureanu, mai arată sursa menționată.
Așadar, covrigii calzi nu sunt recomandați pentru că de cele mai multe ori sunt fierți în apă, cu zahăr și potențiator de gust. În plus, acest aliment creează dependență din cauza conținutului de făină, zahăr și sare.
Mai mult decât atât, această combinaţie este una care dăunează grav pentru sănătate. Covrigii cu stafide sau cu ciocolată sunt și mai periculoși decât cei cu semințe, nutriționistul precizând că sunt echivalentul a trei felii de pâine.