Știai că nu e bine să adaugi niciodată sare pe alimentele următoare? Deși îți dorești poate un altfel de gust, adevărul este însă că ele pot deveni toxice și că nu te vei mai bucura de alte beneficii pentru organism.
Se spune că sarea dă gust mâncărurilor noastre. Poate nu de puține ori ți s-a întâmplat ca unele preparate să nu fie atât de gustoase fără puțină sare sau chiar niște piper. Chiar și așa, sarea nu e recomandată de către specialiști.
Pentru cei care nu știu, 1 gram de sare este echivalent cu 400 mg de sodiu, iar 1 g de sodiu este echivalent cu 2,5 g de sare. Totuși, deși sarea o găsim oriunde și gătim de mulți ani cu ea, nu trebuie făcute excese. În caz contrar, pot apărea probleme mari de sănătate, inclusiv la nivelul inimii.
Medicul Cătălina Trifan a venit cu recomandări în acest sens. Deși multe persoane aleg să pună sare mai în orice preparat, specialistul spune că doza zilnică recomandată de sare nu trebuie să depășească 4 grame pe zi. Iar asta înseamnă mai puțin decât o linguriță.
Alimentele peste care să nu adaugi sare niciodată le cumperi și tu din comerț. Acestea conțin deja sare din plin, iar deși poate vrei să schimbi puțin gustul, riști să ajungi să consumi o cantitate record de sare.
Exemplu sunt chiar brânzeturile. Aici avem brânza cheddar, mozzarella, dar și brânza în cutie. Poate adori să mănânci brânză cu roșii, dar totuși mai adaugi niște sare peste ea. Adevărul este că masa ta devine una toxică.
Totodată, printre alimentele peste care să nu adaugi sare niciodată se numără și supele. Fie că vorbim de supe la conservă sau cele instant, acestea sunt pline de sare deja. Iar același lucru e valabil și când vorbim de anumite semipreparate de la congelator.
Sarea se mai regăsește în cantități mari în biscuiți și chipsuri. Totodată, mezelurile, dar și pâinea, pot conține la rândul lor o cantitate mare de sare. Astfel, este bine să luăm în acest detaliu în calcul atunci când le consumăm.
Ce recomandări are specialistul pentru cei care nu pot renunța la sare? Să își controleze obiceiurile în primul rând. Sunt oameni care nici măcar nu gustă un preparat, dar aleg să adauge sare în el din prima, deși uneori chiar nu e nevoie.
“Există obiceiuri pe care noi trebuie să le anulăm de la început în discuția cu pacientul. Sunt oameni care, prin obicei, prin educație, prin mediu, sunt învățați să pună sare în mâncare, înainte de a o gusta. Acesta este un obicei extrem de nesănătos.
Pacientul trebuie educat cu privire la repercusiunile pe termen lung ale acestui obicei, trebuie să fie foarte atent la ce mănâncă, pentru că mâncarea se poate transforma într-o otravă dacă sarea nu este folosită așa cum trebuie”, a declarat Cătălina Trifan, medic primar medicină internă, șef Secția Medicină Internă la Spitalul Clinic SANADOR, pentru DC Medical.