Mircea Diaconu s-a stins azi din viață din cauza cancerului de colon. Specialiștii susțin că apariția acestei boli necruțătoare este influențată de alimentație, în special de alimentele procesate. Cum ar trebui să arate, de fapt, meniul celor care luptă cu această boală.
Cancerul de colon este una dintre cele mai întâlnite forme de cancer. Din păcate, această boală este letală și afectează atât persoanele mature și mai în vârstă, cât și tinerii.
Cercetările din ultima vreme au scos la iveală faptul că există o conexiune puternică între alimentele procesate și apariția cancerului de colon. Cercetătorii de la University of South Florida și Tampa General Hospital Cancer Institut au realizat mai multe studii în care au analizat diverse mostre tumorale. Așa au ajuns la concluzia că această afecțiune poate fi prevenită cu ajutorul unei alimentații corespunzătoare.
În ultimii ani, din ce în ce mai multe persoane tinere au început să fie diagnosticate cu cancer de colon. Potrivit cercetătorilor, principalele vinovate pentru declanșarea acestei boli sunt alimentele ultraprocesate.
Alimentele ultraprocesate ar trebui să lipsească din meniul fiecăruia, dat fiind faptul că nu au beneficii pentru organism. Produse precum deserturi ambalate, chipsuri, carbohidrați rafinați sau cârnați sunt nocive și nu fac decât să accelereze apariția cancerului de colon.
Cercetătorii de la instituțiile menționate au analizat legătura dintre compușii inflamatorii prezenți în alimentele ultraprocesate și dezvoltarea tumorilor. Pentru ca studiul să prezinte o concluzie cât mai clară, au fost analizate peste 100 de mostre de tumori.
Mostrele de tumori au fost comparate cu țesuturile perfect sănătoase, iar rezultatele au fost uimitoare. În urma studiului, tumorile au indicat un conținut ridicat de lipide bioactive. Prezența lor nu face decât să crească nivelul inflamației din organism.
Potrivit cercetătorilor, moleculele din alimentele procesate nu fac decât să genereze inflamații cronice și să dezechilibreze întregul sistem imunitar. Tocmai de aceea, se recomandă o dietă cât mai echilibrată, care să conțină alimente benefice pentru organism.
În lupta cu cancerul de colon, cercetătorii recomandă dieta cu frunze verzi și fructe de mare bogate în acizi grași omega-3. Acestea ajută la echilibrarea organismul și pot încetini sau chiar opri dezvoltarea tumorii.
”Corpurile noastre sunt concepute pentru a rezolva activ inflamația prin compuși lipidici bioactivi derivați din grăsimile sănătoase, cum ar fi avocado.”, a declarat Ganesh Halade, profesor la University of South Florida Health Heart Institute.