News

Alimentele te pot infecta cu noul coronavirus? Răspunsul dat de directorul ANPC

26.09.2020 | 17:43
Alimentele te pot infecta cu noul coronavirus Raspunsul dat de directorul ANPC
ADVERTISEMENT

În urma studiului efectuat recent, cercetătorii din cadrul Universității București au ajuns la concluzia că SARS COV 2 poate rămâne trei ore pe pâinea neambalată, sporind astfel riscul de infectare, chiar dacă studiile din ultimele luni au arătat că virusul nu se transmite pe cale digestivă.

Mai concret, ne putem îmbolnăvi dacă, spre exemplu, într-un moment de neatenție ducem mâna la ochi sau la nas după ce am atins alimentul respectiv. Pentru acest experiment, oamenii de știință au recoltat probe de pacienți pozitivi internați la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” şi au contaminat artificial atât pâinea ambalată, cât şi bucăţi de pâine neambalate.

ADVERTISEMENT

Concluzia este că virusul este remanent, adică el există pe eşantioanele din pâine un anumit interval de timp după care rămân doar fragmente ARN, care nu prezintă un pericol atât de mare. O a doua concluzie a fost că virusul nu poate să penetreze materialul din polipropilena, din care este confecţionat ambalajul, motiv pentru care s-a constatat că este mult mai sigur să folosim pâinea ambalată”, a explicat Cornelia Nechita, cercetător în cadrul Universității București.

Directorul ANCP dă asigurări că virusul SARS-COV-2 nu se transmite prin consumul de alimente

Chestionat pe marginea subiectului, Paul Anghel, directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, a dat asigurări că în momentul de față nu există nicio dovadă care să ateste faptul că noul coronavirus poate rămâne până la trei ore pe pâine neambalată. Cu alte cuvinte, este puțin probabil ca acesta să se transmită prin consumul de alimente, cum sugerează studiul mai sus amintit.

ADVERTISEMENT

Având în vedere ultimele ştiri apărute în presă, despre cum se poate transmite virusul Sars-Cov-2 prin alimente şi în special prin pâine, consider că este de datoria mea, în calitate de director general al ANPC, să atrag atenţia asupra efectelor acestui tip de ştiri, asupra încrederii consumatorilor în anumite produse (de bază) şi asupra industriei de profil.

Rezultatele făcute publice de Universitatea Bucureşti se contrazic oarecum cu declaraţiile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi ale Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) potrivit cărora nu există dovezi că virusul SARS-Cov-2 s-ar transmite prin consumul de alimente”, a declarat  Paul Anghel pentru Agerpres.

ADVERTISEMENT

Responsabilitatea în comportament şi în comunicare şi informarea doar din surse sigure, precum paginile oficiale ale autorităţilor, acesta este apelul meu către consumatori, presă şi instituţii”, a mai spus directorul general al ANPC, adăugând că va solicita o opinie oficială din partea Grupului de Comunicare Strategică, „singura entitate în măsura să prezinte un punct de vedere consolidat”.

Medicul Adrian Marinescu: „Dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este ca aceste alimente să fie ambalate”

Pe de altă parte, medicul infecționist Adrian Marinescu admite că există riscul infectării cu noul coronavirus de pe alimentele neambalate, chiar dacă acesta nu se transmite pe cale digestivă. De aceea, este imperios necesar să avem în permanență mâinile spălate și dezinfectate.

ADVERTISEMENT

Sigur că transmiterea nu se face pe cale digestivă, doar că putem să atingem, de exemplu pâinea sau un alt aliment care este contaminat, ducem mâna la gură, la nas şi la ochi şi atunci există riscul de a ne infecta. Sigur că dacă mâinile rămân în permanenţă curate suntem feriţi de acest lucru, dar cel mai sigur este ca aceste alimente să fie ambalate”, a explicat specialistul.

ADVERTISEMENT