Alimentul de bază care se va scumpi, din nou, în România. Românii vor plăti mai mult pentru o pâine. Specialiștii preconizează o creștere treptată a prețutilor, până la finalul lunii ianuarie.
Producătorii sunt îngrijorați în ceea ce privesc scumpirile produselor de patiserie. Pâinea, în special, o vom vedea pe rafturi cu un preț diferit. Din cauza majorărilor la materia primă, vom scoate din buzunar cu până la 10% mai mult.
Institutul Național de Statistică raportează o creștere de preț cuprinsă între 3 și 5% pentru acest tip de produse, dar unii producători sunt nevoiți să facă o majorare de până la 10%.
Din acest motiv, o franzelă se poate scumpi și cu 50 de bani. Potrivit statisticilor, un român consumă lunar undeva la șapte kilograme de pâine, scrie stiripesurse.ro.
Pe lângă majorarea prețurilor la materia primă, mai sunt și alte motive care stau la baza acestor scumpiri. Ne referim la costurile ridicate ale forței de muncă, dar și alte costuri crescute când vine vorba despre utilități și transport.
România a obținut o producție de grâu de 9, 635 milioane de tone în anul 2023. În perioada 1 iulie – 8 septembrie 2024, România a fost cel mai mare exportator de grâu moale din Uniunea Europeană, cu o cantitate de 1,72 milioane de tone.
Totuşi, prețul grâului este la acest moment 226 euro pe tonă, adică în creștere față de luna august, când atunci când era 194 euro pe tonă, potrivit bursei de referință din Paris.
Nu numai vremea secetoasă din acest an poate influența aceste costuri, ci și importul din Ucraina. Oamenii din conducerea unei fabrici de pâine se așteaptă ca vânzările să scadă în viitor.
„În următoarea perioadă se anunță foarte mari majorări a materiei prime și vom fi nevoiți și noi să ridicăm prețul. Consider că volumul de vânzări va fi influențat, anticipăm cu cel puțin 15% vânzările vor fi mai mici”, a spus Constantin Zaharia, managerul unei fabrici de panificație, potrivit realitatea.net.