Alimentul adorat de mulți români, dar care este evitat de un cardiolog de la Harvard. Este asociat cu cancerul și trebuie consumat în cantități mici.
Pentru o stare bună de sănătate, alimentația echilibrată este necesară. Legumele și fructele nu ar trebui să lipsească din dietă, dar și alte alimente necesare pentru o bună funcționare a organismului.
Anumite alimente care ne plac și pe care le consumăm regulat ar putea să nu fie tocmai bune pentru sănătate, ba chiar pot duce, în timp, la apariția unor probleme serioase.
Potrivit unui cardiolog de la Harvard, un aliment cumpărat de multe persoane nu ar trebui consumat în cantități mari. Alimentul respectiv este asociat cu un risc crescut de a dezvolta cancer.
Mezelurile afumate și carnea roșie foarte gătită ar trebui evitate. Sunt tipuri de carne care pot prezenta un risc crescut de cancer, mai ales în anumite situații.
“Când carnea este gătită la temperaturi ridicate, cum ar fi la grătar sau prin afumare, se formează un compus numit amine heterociclice (HCA)”, a explicat William Li, medic și biolog cardiovascular format la Harvard.
În anumite studii efectuate pe animale, a fost demonstrată o creștere a prevalenței cancerului, mai ales a celui colorectal. Compușii apar în momentul în care masa musculară intră în contact cu suprafețe la temperaturi ridicate, precum atunci când are loc prăjirea în tigaie sau pe plită.
În plus, pot să apară hidrocarburi aromatice policiclice, formate atunci când grăsimea din carne picură și cauzează flăcări. Din cauza combustiei, acești compuși se vor lipi de alimente. Din acest motiv, se găsesc în cantități mai mari în produsele afumate, dar și în preparatele la grătar.
Astfel de alimente ar trebui consumate în cantități moderate pentru a nu prezenta un risc mare. În schimb, în cazul consumului excesiv, riscul este mai mare.
Totodată, aceste alimente își păstrează mai bine proprietățile atunci când sunt preparate la temperaturi mai scăzute. Carnea roșie și cea procesată, mai ales produsele afumate, cum ar fi baconul, ar trebui evitate și consumate foarte rar, conform cardiologului.
William Li a mai spus, de asemenea, că sunt numeroase surse de proteine care pot fi introduse în alimentație. Proteinele vegetale, precum cele din nuci și leguminoase, se numără printre recomandările cardiologului, conform 20minutos.es.
Leguminoasele conțin mai multe proteine și vitamine, mai ales cele din complexul B, dar și fier, cupru, magneziu, zinc, mangan și fosfor. Acestea furnizează fibră, au puține grăsimi și nu conțin colesterol. Sunt bogate în proteine și carbohidrați.
Cu alimente vegetale, se obțin cantități mai mici de aminoacizi, comparativ cu cele de origine animală. Dacă sunt combinate leguminoasele cu cerealele, în cadrul aceleiași rețete sau consumate în timpul zilei, se poate obține un echilibru bun.