Life

Alimentul adorat de români și consumat în multe diete care e considerat un mare pericol. Deși e delicios și sățios, specialiștii spun că e ultraprocesat

Pericolul ascuns din alimentele pe care toți românii le adoră. Specialiștii trag un semnal de alarmă și spun de ce anume ar trebui să te ferești.
05.06.2024 | 19:59
Alimentul adorat de romani si consumat in multe diete care e considerat un mare pericol Desi e delicios si satios specialistii spun ca e ultraprocesat
Pericolul ascuns din alimentele pe care toată lumea le adoră. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

În prezent, adoptarea unei regim alimentar echilibrat este din ce în ce mai grea. Din cauza varietății de alimente, multe persoane nu știu ce anume este bine și ce nu pentru organismul lor. Însă, specialiștii în alimentație trag un semnal de alarmă.

Alimentele ultraprocesate, un adevărat pericol pentru organism. Produsele de care ar trebui să te ferești cât mai mult posibil

Fără doar și poate, cu toții știm că în multe dintre alimentele pe care le consumăm se află anumite pericole. Pe unele dintre ele le conștientizăm, pe altele nu. În aceste situații, sfaturile specialiștilor sunt cele care fac diferența.

ADVERTISEMENT

Fără doar și poate, în fața unor anumite alimente este aproape imposibil să rezistăm. Ne atrag atât prin aspect, cât și prin gustul delicios. Însă, chiar sunt atât de sănătoase pe cât sunt de delicioase?!

Răspunsul vine din partea specialiștilor în nutriție și este cel pe care îl intuim cu toții. Nu, alimentele procesate ascund reale pericole pentru organism. Consumate pe o perioadă îndelungată de timp, acestea pot duce la apariția unor boli grave.

ADVERTISEMENT

Alimentele procesate se găsesc peste tot. De la clasicele chipsuri de pe rafturile magazinelor, până la pizza congelată și alte alimente. Surprinzător sau nu, la fel de periculoase sunt și alimentele care au o imagine de produse ”sănătoase”.

Specialiștii susțin că inclusiv iaurtul sau batoanele de granola fac parte din categoria alimentelor ultraprocesate. Cei care au răbdarea necesară să le citească ingredientele, vor vedea că au avut mereu o concepție greșită despre ele.

ADVERTISEMENT

Cercetătorii brazilieni au analizat tehnica de producție a alimentelor ultraprocesate

Pentru a stabili care sunt alimentele de care trebuie să ne ferim mereu, cercetătorii din Brazilia au dezvoltat un sistem special. Se numește NOVA și analizează alimentele nu după ingrediente, ci după modul în care sunt preparate.

Potrivit sistemului NOVA, alimentele se împart în patru categorii. Și anume, alimente naturale, alimente procesate din prima categorie și alimente ultraprocesate. Cele din urmă sunt nocive deoarece rețetele lor conțin multe formule industriale.

ADVERTISEMENT

Așa cum probabil era de așteptat, industria alimentară neagă eficiența sistemului NOVA. Veridicitatea lui este pusă la îndoială, ba chiar se consideră că nu există niciun fundament rațional care să stea la baza analizei sale.

De-a lungul timpului, alimentele procesate au fost subiectele multor studii de laborator. Așa s-a ajuns la concluzia că, din cauza tehnicilor prin care sunt fabricate, acestea duc la creșterea riscului de deces cu până la 4%. De asemenea, alimentele procesate sunt asociate și cu obezitatea, cu diabetul de tip 2, cu cancerul, cu bolile de inimă și chiar cu anxietatea.

ADVERTISEMENT
Tags:
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum...
Nicolae Stanciu, monolog dur, precum Gică Hagi, după România - Ucraina: „Până acum am tăcut. Ne-ați jignit! Ce i-ați făcut lui George...”
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României...
Val de ironii la adresa lui Iohannis după ce a felicitat naționala României la finalul meciului cu Ucraina: „Ce miracol, unii au rămas fără glas, iar alții au prins glas”
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei...
VIDEO EXCLUSIV Mesaje impresionante de la rude, prieteni și antrenori pentru jucătorii naționalei și selecționer. ”Faceți istorie!”. Am strâns emoțiile de la Euro într-un clip de poveste pentru România!
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată...
Produsul cu care o mică localitate din România a devenit cunoscută în toată Europa. Germanii sunt cei mai interesaţi şi plătesc şi 100 euro pe kilogram
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat...
Cum a marcat-o pe Mihaela Borcea divorțul dureros de Cristi Borcea! A dat cărțile pe față, la 13 ani de la separare
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază...
Bianca Drăgușanu, apariție de senzație în costum de baie. Wow, în ce ipostază sexy s-a pozat! FOTO
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
AVEM deciziile pentru PENSIONARI! CINE ia BANI în PLUS la PENSIE
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis...
Edi Iordănescu, primele declarații după VICTORIA ROMÂNIEI de la München. Ce a transmis antrenorul
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Urmează zile teribile în România. Anunț alarmant de la ANM
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca...
Irina Columbeanu, ținută de peste 10.000 de euro în timpul plimbării din Cluj-Napoca făcută alături de tatăl ei. Obiceiul de lux moștenit de la mama ei, Monica Gabor
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să...
Un oligarh ucrainean răscumpărat de Putin și adus la Moscova cere Rusiei să cucerească Odesa: „Zelenski și păpușarii occidentali vor război”
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei...
Ce diferență de vârstă există între Delia Matache și Edi Iordănescu, fostul ei iubit. De ce s-a despărțit, de fapt, de antrenorul naționalei României