Life

Alimentul banal care a ajuns să coste o avere. Puțini și-l mai permit acum

Un aliment banal costă în prezent o avere. Puțini români și-l mai permit după ce prețul lui a explodat. Care este motivul?
05.05.2023 | 20:07
Alimentul banal care a ajuns sa coste o avere Putini sil mai permit acum
Ce spun experții despre produsul banal care s-a scumpit. Sursa foto: Economedia
ADVERTISEMENT

Un aliment banal, utilizat adesea de către gospodine pentru a prepara diferite mâncăruri, a ajuns să aibă un preț uriaș, de aceea mulți oameni nu și-l mai permit la fel ca înainte. Pe rafturile din magazine îl găsești la un cost care te va uimi.

Alimentul din bucătărie care are un preț uriaș acum

Uleiul de măsline începe să devină un lux, în urma prețului cu care se vinde în momentul de față. Dacă înainte de majorarea costurilor era cumpărat mai mereu de către gospodine, acum acestea se uită lung când trec pe lângă produs.

ADVERTISEMENT

Un litru de ulei de măsline valorează în prezent și peste 50 de lei. Explicația specialiștilor este că Spania, principalul producător al alimentului, se confruntă cu secetă. Drept urmare, prețurile actuale sunt unele record comparativ cu ultimii 26 de ani.

Avertismentul producătorilor de ulei de măsline

Experții nu au vești bune nici pentru viitorul apropiat. Ei preconizează că seceta se va prelungi atât în Spania, cât și în toată Europa, până în 2024. Așadar, prețul uleiului de măsline nu se va micșora prea curând ci ar putea crește tot mai mult.

ADVERTISEMENT

”Se pare că seceta care se desfășoară în Europa, cel mai important în cea mai mare regiune producătoare de ulei de măsline din Spania, a provocat o penurie globală de ulei de măsline”, a explicat pentru CNBC, David Valmorbida, președintele Asociației Australiene a Uleiului de Măsline.

Din cauza extinderii perioadei de secetă, nici recolta nu va mai fi la fel ca înainte, adică se va micșora. Producătorii de semințe și uleiuri vegetale precizează că recolta de acum a ajuns să aibă 630.000 de tone, spre deosebire de cea obișnuită, de 1, 4 sau 1, 5 milioane de tone.

ADVERTISEMENT

”Ar putea exista o recoltă similară sau chiar mai mică decât cea produsă în sezonul anterior, potrivit jucătorilor de pe piaţă, care spun, de asemenea, că prețurile ar putea fi la nivelurile actuale pentru o vreme de acum încolo”, a declarat și Kyle Holland, specialist în semințe și uleiuri vegetale.

Pandemia de coronavirus și războiul din Ucraina au accelerat scumpirile

De asemenea, o explicație a creșterii prețului uleiului de măsline este și pandemia de coronavirus, care a ținut foarte mulți oameni acasă. Aceștia au gătit foarte mult în această perioadă și au consumat cantități mari din produsul indispensabil pentru unele persoane.

ADVERTISEMENT

Pe lângă pandemie, și războiul din Ucraina a dus la explozia prețului pentru uleiul de măsline și nu numai. Și uleiul de floarea soarelui are costuri mult peste cele de dinainte de invazia rusească în țara vecină. Cea mai ieftină sticlă cu acest aliment costă acum 10 lei, de la 4 lei în trecut.

ADVERTISEMENT
Tags: