Practic, produse pe bază de lapte. Așadar, românii stabiliți în Italia au constata cum există produse la raft în supermarket mai ieftine decât în România. Au filmat prețurile pentru ca toată lumea să se convingă. Mesajul a devenit viral pe TikTok imediat după ce a fost încărcat și a primit zeci de mii de likeuri.
“Băi fraților, au ăștia niște prețuri aici în Italia, de a înnebunit pământul. Fiți atenți: ulei de măsline, 6,48 euro, aproximativ 32 de lei, iar la noi este vreo 70 de lei, paste Barilla, 0,59 euro, adică 3 lei, la noi sunt 6-7 lei.
O bucată de parmezan de 200 g costă în Italia 2,99 euro (aproximativ 15 lei), în timp ce în România ajunge la peste 30 de lei. De asemenea, un litru de lapte se vinde în supermarketurile italiene cu 1,10 euro (5,5 lei), în timp ce în România prețul este între 7 și 10 lei“, a explicat bărbatul, conform Bugetul.ro.
Dacă luăm în considerare că și salariile în Italia sunt mult mai mari, e evident că italienii pot considera că au un mic avantaj față de concetățenii noștri. În Italia salariul mediu net e undeva la 2.000 de euro, în timp ce în România e doar 4.700 de lei, sau 940 de euro.
Încă de acum o lună, agricultorii din România anunțau că produsele s-au scumpit deja și se vor mai scumpi, în cazul laptelui fiind vorba despre o creștere cu 18% față de anul trecut. Cât despre fructe și legume, acestea s-au scumpit cu 17% și 10%.
În acest top a urmat margarina, mai scumpă cu 15%, iar mai multe tipuri de brânzeturi s-au scumpit cu 3%. Carnea de vină se înscrie tot în acest tipar, o scumpire cu 3%. A contribuit ”decisiv” și Ordonanța Trenuleț care a venit cu taxe suplimentare și eliminarea unor facilități fiscale.
“A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende.
Tragem atenţia că în domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere”, au atenționat sindicaliştii din industria alimentară.