Alimentul banal pe care obișnuiau să îl consume luptătorii de odinioară. Le dădea suficientă putere pentru bătăliile din ring și îi ajuta să se mențină în formă.
Dacii, spartanii sau gladiatorii au fost unii dintre cei mai de temut luptători din istorie. Pentru a se descurca în bătălii, aceștia se antrenau din greu și avea grijă la alimentele pe care le consumă.
Poate că nu multă lume știe, dar gladiatorii, spartanii sau daci erau, în mare parte, vegetarieni. Aceștia consumau destul de rar carne, dar, totuși, aveau suficientă energie pentru a-și învinge dușmanii în luptă.
De-a lungul timpul, cercetătorii au fost preocupați de stilul de viață ai marilor luptători. Unele rămășițe găsite în arenele romane i-au ajutat să contureze modul de viață al gladiatorilor și să îl prezinte tuturor.
Contrar concepției multora conform căreia marii luptători se înfruptau cu bucăți mari de carne, oamenii de știință au arătat care era, de fapt, regimul lor alimentar. Nici vorbă de carne și ouă așa cum este prezentat în majoritatea filmelor!
O echipă de cercetători de la Universitatea de Medicină din Viena a analizat un cimitir al gladiatorilor situat pe actualul teritoriu al Turciei. Astfel, au ajuns la concluzia că marii luptători de odinioară erau vegetarieni, iar dieta lor era alcătuită cu mare atenție. Meniul lor zilnic cuprindea alimente sățioase care le ofereau suficientă putere pentru a nu fi învinși în luptă.
Oamenii de știință au arătat că profesioniștii arenelor se hrăneau cu orz și cu fasole. Pentru ei, acestea reprezentau sursele principale de fibre și carbohidrați, necesare pentru a face față inamicului.
Pentru a fi puternici, marii luptători de odinioară primeau și suplimente de calciu luate din sursă naturală, mai exact, din oase pisate. Înainte, dar și după aproape fiecare luptă, gladiatorii consumau o băutură specială pe bază de pudră de oase.
Tot studiile recente mai arată și faptul că alimentația spartanilor și gladiatorilor se baza pe legume și cereale. Foarte rar, luptătorii consumau lapte, carne sau ou. De asemenea, obezitatea nu era deloc acceptată în cazul lor, astfel că scopul mâncării era acela de a alunga foamea, nu de a-i sătura.
În prezent, fulgii de orz, principala hrană a luptătorilor de odinioară, sunt prezenți pe rafturile tuturor magazinelor. Prețul lor nu este deloc unul mare, ci variază între 6.35 lei și 11.49 de lei, în funcție de calitatea, dar și de cantitatea lor.
Consumul de fulgi de orz are o mulțime de beneficii pentru organism. Aceștia oferă o doză de energie, reduc nivelul colesterolului și contribuie la protejarea sănătății inimii. De asemenea, fulgii de orz sunt recunoscuți pentru faptul că mențin glicemia la un nivel corespunzător.