Unul dintre cele mai bogate alimente în Omega 3 este recomandat de nutriționiști pentru consumul zilnic. Acesta are numeroase beneficii pentru organism, scade colesterolul și trigliceridele.
De-a lungul timpului, peștele a fost considerat un aliment esențial într-o dietă echilibrată, datorită valorii sale nutritive ridicate. Specialiștii în nutriție subliniază numeroasele beneficii ale consumului regulat de pește pentru sănătate.
Acest aliment poate preveni afecțiuni grave și conduce la îmbunătățirea stării generale de bine. Dr. Lygia Alexandrescu, nutriționist acreditat de Comitetul Internațional Olimpic, a dezvăluit, de asemenea, avantajele consumului de pește.
Peștele este bogat în Omega 3 și poate fi consumat în detrimentul oricărui alt tip de carne. Macroul, codul, heringul și sardinele sunt printre speciile care pot fi găsite la orice magazin, la un preț accesibil.
„Se comunică mult despre beneficiile vestiţilor acizi grași omega 3, aflaţi din abundenţă atât în peştele oceanic (macrou, cod, hering, somon, ton, sardine etc.), cât şi în peştele de apă dulce (păstrăv, ştiucă, şalău, crap etc). Acizilor graşi omega 3 li se datorează efectul cardioprotector al peştelui.
Aceşti acizii graşi esenţiali menţin elasticitatea vaselor sangvine şi previn depunerile de grăsimi pe pereţii acestora (ateroscleroza). În cazul dislipidemiilor, peştele şi suplimentele cu ulei de peşte scad nivelul colesterolului ‘rău’ şi al trigliceridelor. În acelaşi timp, consumul ridicat de peşte este implicat în atenuarea tulburărilor de ritm cardiac şi în prevenirea riscului de apariţie a accidentelor vasculare cerebrale.
lată de ce înlocuirea cărnii de porc cu peşte este primă măsură recomandată celor care au nivel crescut al colesterolului, trigliceridelor şi sunt predispuşi la boli cardiovasculare”, a explicat dr. Lygia Alexandrescu.
Cercetările indică faptul că persoanele care consumă pește în mod regulat au un risc mai mic de a dezvolta boli neurodegenerative, precum Alzheimer sau Parkinson. Acizii grași omega-3 sprijină funcțiile cognitive și memoria, fiind recomandați în special pentru copii și seniori.
„Altfel spus, o dietă în care includem peştele stimulează buna funcţionare a creierului. S-a demonstrat că grăsimile din peşte previn îmbătrânirea precoce şi protejează sistemul nervos, persoanele în vârstă care mănâncă peşte de trei-patru ori pe săptămână fiind mai puţin predispuse riscului de a suferi de demenţe de tip Alzheimer. Acizii graşi omega 3 au şi rol antiinflamator, motiv pentru care peştele este indicat în dieta celor care suferă de afecţiuni degenerative”, a mai spus dr. Lygia Alexandrescu.