Acesta este alimentul care a urcat în topul preferințelor multor români, în ultimii ani. Este consumat în diverse feluri și poate înlocui pâinea.
Deși mulți români achiziționează pâine în fiecare zi, acesta fiind un aliment consumat la multe mese, un alt produs a început să fie preferat de un număr tot mai mare de persoane.
Anul trecut, vânzările de orez au fost estimate undeva la peste un miliard de lei. Ținând cont de acest aspect, se poate observa cum preferințele alimentare ale multor români sunt într-o continuă schimbare.
Aceste preferințe se reflectă și în dezvoltarea bucătăriei asiatice la noi în țară, influențată de migrarea forțată a muncitorilor de pe acest continent.
Vânzările de orez aproape că s-au dublat în ultimii ani, în România. Alimentul este consumat adesea ca garnitură, mai ales sub formă de pilaf, dar folosit și la alte rețete, cum ar fi sarmalele.
“În comparație cu acum opt ani, când foloseam 100-150 de kilograme de orez pe lună, acum ajungem la o tonă de orez pe lună în toate locațiile noastre”, a precizat Răzvan Dumitru, bucătar la un restaurant cu specific asiatic din București.
În multe cazuri, orezul înlocuiește pâinea. Românii preferă nu doar garniturile de orez, ci și preparatele din sushi. Sendvișurile din orez,sî sar și orezul prăjit au înregistrat, în ultimul an, creșteri semnificative. Tăițeii din orez sunt, de altfel, foarte căutați.
“Avem foarte, foarte mulți clienți români. Mâncarea noastră este toată pe bază de orez, inclusiv prăjituri din orez”, a spus proprietara unui restaurant cu specific sri-lankez, potrivit Observator News.
Românii au început să aprecieze tot mai mult preparatele asiatice, astfel că cererea pentru orez a fost tot mai mare. Pilaful, un preparat consumat de mulți români alături de carne, este înlocuit, cu timpul, de felurile de mâncare asiatice.
Cu toate că cererea este crescută, există provocări cu care se confruntă producția locală de orez. În ultimii cinci ani, suprafața cultivată cu orez de la noi din țară a scăzut considerabil.
În prezent, există mai puțin de 20 de orezării active. Acestea se află în județele Timiș, Bihor, Ialomița, Brăila, Dolj și Olt.
“Orezul este o cultură mai aparte, care necesită amenajări speciale și o cantitate mare de apă într-un timp foarte scurt. Investiția într-un hectar de orez este mult mai mare, comparativ cu alte culturi”, a explicat Ionel Ariom, reprezentant Pro Agro.
În fiecare an, un român consumă aproximativ 4 kilograme de orez, după cum arată statisticile. În supermarketuri, kilogramul de orez începe de la 7 lei și ajunge până la 11 lei.