Alimentul considerat o bombă de vitamina D se găsește ușor și poate fi preparat în numeroase moduri. E important însă să fie păstrat la frigider, astfel încât nutrienții să poată fi amplificați.
Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a organismului. Aceasta ajută la menținerea oaselor și a mușchilor. Un deficit de vitamina D poate genera afecțiuni grave, astfel că este esențial să fim atenți la aceste detalii.
Deși corpul nostru produce vitamina D atunci când suntem expuși la lumina soarelui, acest proces nu are loc suficient în lunile de iarnă, când soarele este mai rar. Asta înseamnă că este nevoie și de puțin ajutor.
Alimentul considerat o bombă de vitamina D poate fi o alegere bună. Îl poți adăuga în dieta ta de zi cu zi, iar avantajul îl reprezintă faptul că poate fi consumat sub diferite forme, deci nu ai cum să te plictisești.
Este vorba despre ouă. Studiile au arătat că unele metode de gătire păstrează mai mult vitamina D în ouă. Înainte de acest lucru însă, este important ca ouăle să fie păstrate la frigider. Și totuși cum le poți prepara?
Cea mai bună alegere ar fi ouăle bătute. Specialiștii au aflat că atunci când sunt bătute ele păstrează în jur de 109% din vitamina D. De cealaltă parte, ouăle gătite la microunde păstrează un procent similar.
Dacă ar fi să vorbim despre ouăle gătite prin poșare, acestea păstrează aproximativ 93% din vitamina D. Metoda este una blândă, astfel că nutrienții esențiali ajung să fie păstrați. Ce se întâmplă însă în alte procese de gătire?
Alimentul bogat în vitamina D poate fi și fiert. Chiar și așa, e important de știut că ouăle fierte păstrează doar 80% din vitamina D. De cealaltă parte, prăjirea ouălor duce la o păstrare de aproximativ 78% din vitamina D.
Ce alte alimente mai poți mânca însă în sezonul rece dacă ai deficit de vitamina D? Pe lângă ouă, carnea roșie, dar și peștele gras pot fi de mare ajutor. Totodată, margarina dar și ficatul conțin această vitamină.