Life

Alimentul care îngrașă mai mult ca zahărul. Mulți români îl folosesc zi de zi fără să știe acest detaliu

Alimentul care îngrașă mai mult decât zahărul. Este folosit zilnic de mulți români, dar ascunde multe pericole pentru sănătate.
16.05.2023 | 16:42
Alimentul care ingrasa mai mult ca zaharul Multi romani il folosesc zi de zi fara sa stie acest detaliu
Alimentul care îngrașă mai mult ca zahărul. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Alimentul care îngrașă mai mult decât zahărul este utilizat zilnic de mulți români și e foarte dăunător pentru sănătate. Cei care îl consumă ar trebui să știe ce pericole ascunde și să renunțe la el.

Alimentul care îngrașă mai mult ca zahărul. De ce trebuie neapărat să renunți la el

Zahărul este un aliment care ar trebui consumat în cantități moderate pentru a nu provoca probleme de sănătate. Pentru a încerca să slăbească mai rapid sau să evite pericolele acestui aliment, mulți români preferă să-l înlocuiască cu îndulcitorii artificiali.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății avertizează că înlocuirea zahărului cu îndulcitori artificiali nu ajută la slăbit, dar nici la prevenirea diabetului de tip 2.

Ghidul OMS este bazat pe constatările unei revizuiri sistematice a dovezilor disponibile, care sugerează că utilizarea îndulcitorilor artificiali nu conferă beneficii pe termen lung în reducerea grăsimii corporale, fie că este vorba de adulți sau copii.

ADVERTISEMENT

Mai mult, conform rezultatelor revizuirii, pot exista efecte potențiale nedorite la utilizarea pe termen lung a NSS. Unul dintre acestea este riscul ridicat de diabet tip 2, precum și de boli cardiovasculare și mortalitate la adulți.

“Înlocuirea zaharurilor libere cu NSS nu ajută la controlul greutăţii pe termen lung. Oamenii trebuie să ia în considerare alte modalităţi de a reduce consumul de îndulcitori fără zahăr, cum ar fi consumul de alimente cu zaharuri naturale, fructele sau alimentele şi băuturile neîndulcite.

ADVERTISEMENT

NSS nu sunt factori dietetici esenţiali şi nu au valoare nutriţională. Oamenii ar trebui să reducă cu totul dulceaţa dietei, cât mai devreme în viaţă, pentru a-şi îmbunătăţi sănătatea, a explicat Francesco Branca, directorul OMS pentru nutriţie şi siguranţă alimentară, potrivit doctorulzilei.ro.

Care sunt îndulcitorii vizați

Recomandarea este valabilă pentru toată lumea, cu excepția celor care au diabet preexistent. Sunt vizați toți îndulcitorii nenutritivi sintetici şi naturali sau modificaţi care nu sunt clasificaţi ca zaharuri. Acești îndulcitori se găsesc în alimente și băuturi sau comercializați pentru a-i adăuga în alimente și băuturi de către consumatori.

ADVERTISEMENT

NSS includ acesulfam de potasiu, aspartam, neotam, advantame, zaharina, ciclamaţi, sucraloza, stevie şi derivaţi de stevie, mai informează sursa citată.

Recomandarea nu se aplică și produselor de îngrijire personală și de igienă care conțin NSS. Printre acestea se numără pasta de dinți, crema de piele, medicamente sau zaharuri cu conținut scăzut de calorii și alcooli de zahăr (polioli), adică zaharuri și derivați ai zahărului care conțin calorii și nu sunt considerate NSS.

ADVERTISEMENT
Tags: