Știai că organismul tău poate fi dat peste cap în momentul în care consumi anumite alimente seara? Poate nu vei observa asta în primă fază, însă în timp s-ar putea să dezvolți o afecțiunea destul de gravă.
Alimentația este esențială pentru buna funcționare a organismului. Este bine să avem un meniu echilibrat, astfel încât să ne putem bucura de o stare de bine și totodată să fim protejați în fața anumitor afecțiuni.
Din păcate însă, tentațiile sunt mari. Alimentele prăjite sau cele bogate în zahăr sunt delicioase. Astfel, uneori poate fi greu să le evităm. Și unele alimente care sunt extrem de sănătoase însă pot să vină la pachet cu niște riscuri.
Medicul Mihai Comșa a vorbit despre acest subiect. Fructele sunt cele care îți dau organismul peste cap dacă sunt consumate seara. Într-adevăr, sunt sănătoase și de altfel specialiștii ne recomandă să le adăugăm în meniul nostru.
Pe de altă parte, dacă sunt consumate seara, ele pot genera ”spike-uri glicemice”, avertizează medicul. Ce se poate întâmpla mai departe? Consumând fructe seara nu vei observa mari diferențe în primă fază.
Pe de altă parte, în timp, organismul tău va fi dat peste cap. Se poate ajunge la probleme grave, inclusiv rezistență la insulină, diabet de tip II și chiar și steatoza hepatică, avertizează medicul.
„Nu e bine să consumăm foarte multe fructe pentru că au fructoză care dă o rezistență la insulină mai mare. Asigură energie constantă, dar au sens când suntem și activi fizic, când avem un deficit energetic al zilei”, a declarat dr. Mihai Comșa, medic specialist Diabet zaharat la SANAMED, la DC Medical.
Și se pare că nu puține sunt cazurile în care unele persoane fac un obicei din a mânca fructe seara, știind că sunt sănătoase. Adevărul este că fructele ar fi bine să fie evitate în a doua parte a zilei, spune medicul.
În caz contrar, excesul de fructoză care ajunge în sânge nu mai poate fi consumat, având în vedere că organismul nostru se pregătește de odihnă. Astfel, este esențial să ținem cont de aceste sfaturi.
„Agravează steatoza hepatică, ficatul gras, frecvent în diabet și un factor important care duce la dereglarea mecanismelor de semnalizare glicemică. Ficatul, pancreasul sunt cele care controlează interacțiunea lor cu glicemia, mai ales cea de dimineață și atunci acești pacienți dezvoltă rezistență la insulină și glicemie crescută dimineața.
Consumul de fructe în cantități mari în a doua parte a zilei, când acel exces de fructoză care ajunge în sânge și pe care nu îl consumăm fizic decât în tura de noapte sau alergăm. Dar majoritatea se culcă”, a mai explicat medicul.