Alimentul consumat de multe persoane dimineața îți poate proteja creierul. Studiile au arătat că poate stimula memoria. Îl poți consuma de câteva ori pe săptămână.
Deși acest produs a avut parte de numeroase controverse din cauza faptului că are un nivel ridicat de colesterol, cercetătorii au făcut o descoperire care îi va surprinde pe mulți.
Este vorba despre ou, care ar putea avea un rol foarte important în susținerea sănătății creierulului. Cercetătorii de la Universitatea din California San Diego au făcut descoperirea în legătură cu acest produs de origine animală.
Potrivit studiilor, ouăle ar putea susține funcțiile cognitive și pot proteja sănătatea mintală pe termen lung, informează Science Alert.
După ce au examinat starea de sănătate la 890 de persoane, oamenii de știință au descoperit că un consum moderat de ouă poate avea numeroase beneficii.
Mai exact, cei care consumă de la două până la patru ouă pe săptămână pot avea niveluri mai scăzute de colesterol în sânge.
Studiul a fost inițiat în 1988 și s-a concentrat pe procesul de îmbătrânire sănătoasă. Acesta a urmărit, de-a lungul timpului, performanțele cognitive ale participanților, cei mai mulți fiind de vârstă mijlocie sau mai în vârstă.
Conform studiului, femeile care au consumat mai multe ouă au înregistrat un declin mult mai mic al memoriei pe termen scurt și lung.
Legătura nu a fost, însă, imediat evidentă și la bărbați. Alte cercetări au arătat că și aceștia pot beneficia de efecte asemănătoare asupra funcției cognitive.
Cu toate că au un conținut mare de colesterol, ouăle nu par să aibă un impact negativ asupra sănătății cerebrale, după cum au remarcat cercetătoarele Donna Kritz-Silverstein și Ricki Bettencourt. Mai mult, ouăle pot să contribuie la susținerea funcției neuronale.
Alimentele bogate în colesterol, cum ar fi ouăle și untul, au fost asociate cu un risc crescut de boli cardiovasculare. Potrivit cercetărilor recente, grăsimile saturate și zahărul ar fi principalii vinovați în formarea plăcilor arteriale și nu colesterolul din alimente.
Comparativ cu alte surse de colesterol, nivelul de grăsimi saturate din ouă este unul redus. Totodată, aceste alimente oferă mai mulți nutrienți esențiali.
Ouăle au multe proteine, aminoacizi și carotenoizi, compuși care contribuie la susținerea sănătății creierului și a sistemului nervos. Sunt bogate în colină, care e un nutrient esențial pentru a produce acetilcolina, un neurotransmițător vital pentru funcțiile cognitive.
Un aport mai mare de colină este asociat cu o performanță cognitivă mai bună, acesta fiind un nutrient foarte important pentru sănătatea creierului.
Pentru a clarifica toate aceste efecte, e nevoie de mai multe cercetări. Rezultatele obținute până acum arată că ouăle nu prezintă riscuri pentru sănătate și pot avea beneficii importante pentru creier. Studiul a fost publicat în revista Nutrients.