Life

Alimentul care poate deveni mai periculos și decât alcoolul. Obosește ficatul și deteriorează și vasele de sânge

Dacă te gândeai că alcoolul este cel mai nociv pentru ficat și pentru sânge, iată că există și un aliment cu un efect similar, chiar mai puternic.
23.04.2025 | 11:47
Alimentul care poate deveni mai periculos si decat alcoolul Oboseste ficatul si deterioreaza si vasele de sange
Uleiul de porumb, mai periculos și decât alcoolul. Sursă foto: Freepik / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Alimentul care poate deveni mai periculos și decât alcoolul poate că îl folosești și tu în bucătărie. Medicii trag însă un semnal de alarmă și vorbesc despre efectele sale asupra organismului.

Uleiul de porumb, mai periculos și decât alcoolul

Nu doar alcoolul și tutunul fac rău organismului. Și alte alimente pe care poate le consumăm des pot ajunge să ne afecteze ficatul, dar și inima. Astfel, e nevoie să găsim un echilibru când vine vorba de alimentație.

ADVERTISEMENT

Eric Berg, specialist în sănătate, a vorbit despre uleiul de porumb. Se pare că acesta este mai nociv și mai periculos pentru ficat decât alcoolul. Care este însă motivul? Expertul spune că uleiul de porumb conține o cantitate mare de acizi grași omega-6.

Consumat în cantități mari și regulat el poate crește procesele inflamatorii din organism, deteriorând vasele de sânge, dar și intestinele. Deși uleiul de porumb conține vitamina E și are proprietăți benefice pentru organism, nu trebuie făcute excese.

ADVERTISEMENT

Conform specialistului, consumul excesiv de ulei de porumb crește riscul de deteriorare a celulelor hepatice și contribuie la dezvoltarea fibrozei. Iar acest lucru a fost confirmat și de unele studii. Și totuși din ce se face?

Din ce se face uleiul de porumb

Uleiul de porumb, care devine mai periculos și decât alcoolul nu este chiar unul pur. Mai exact, specialistul spune că  industria alimentară modernă produce ulei de porumb ”din materii prime supuse unor niveluri semnificative de modificare genetică, reziduuri de pesticide și impurități din produse petroliere în timpul procesării cerealelor”.

ADVERTISEMENT

Și se pare că în produsele finale găsim și urme ale acestor aditivi. Astfel, consumul lor prelungit afectează ficatul. Și când vorbim de ulei de porumb e bine să fim atenți și la ce cumpărăm din magazine.

ADVERTISEMENT

Chiar dacă nu folosești acest tip de ulei la gătit, el se regăsește în numeroase alimente. Spre exemplu, dacă citești eticheta vei vedea că este prezent în sosuri gata preparate, chipsuri, produse de patiserie și diverse alimente procesate.

Și totuși ce alternative avem? Cele mai sănătoase uleiuri sunt cele de măsline și cele de avocado. De cealaltă parte, uleiul de porumb, ori de floarea soarelui nu au chiar atât de multe beneficii.

Tags: