Alimentul comandat de mulți la restaurant, dar care poate fi foarte periculos. Doar o porție ar putea conține 14 aditivi, dar și o cantitate foarte mare de sare, mult peste necesarul zilnic recomandat.
Un aliment pe care mulți români obișnuiesc să-l comande de la restaurant poate fi dăunător pentru sănătate din cauza conținutului mare de aditivi, dar și a cantității de sare.
Cu toate că multe persoane comandă ciorbe pentru că își doresc un fel de mâncare sănătos, un studiu realizat de InfoCons ne face să ne gândim de două ori înainte de a cere acest preparat.
În urma studiului, s-a constatat că unele ciorbe ar conține până la 14 aditivi. Mai mult, acestea ar avea și o cantitate foarte mare de sare. De exemplu, pentru o porție de aproximativ 500 de grame de ciorbă, s-ar folosi până la 38,8 grame de sare.
Această cantitate este de opt ori mai mare decât doza zilnică de sare recomandată de Organizația Mondiala a Sănătății.
De asemenea, în cadrul studiului efectuat, InfoCons a analizat 270 de ciorbe populare. Printre ele se numără ciorbele de văcuță, de legume, de perișoare și de burtă, dar și cele de fasole cu afumătură sau de pui a la grec.
S-au utilizat aditivi alimentari pentru a putea conserva ciorba, dar și pentru a-i oferi o aromă mai puternică. Printre aditivii folosiți se numără și ferocianura de potasiu (E536), utilizat pentru conservarea preparatelor.
Totodată, s-a descoperit utilizarea unui alt aditiv, și anume monoglutamatul de sodiu (E621). Acesta este cunoscut drept potențiator de gust.
Alți aditivi descoperiți în urma realizării studiului au fost inozinatul disodic (E631) și guanilatul disodic (E627), care sunt amplificatori ai savorii.
Nu trebuie trecut cu vederea nici faptul că ciorbele conțin foarte multă sare. Cele servite la restaurante pot să aibă un conținut între 0,02 și 7,76 grame de sare la aproximativ 100 de grame de produs.
Cantitatea depășește cu mult cantitatea zilnică pe care o recomandă specialiștii. Sarea consumată în exces poate duce la creșterea riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. Astfel, ar fi bine să ții cont de aceste aspecte atunci când vrei să-ți comanzi o ciorbă.