Life

Alimentul care se strică, deși nu credeai. Greșeala majoră pe care o faci în condițiile de păstrare

Poate nu credeai, dar acest aliment se strică. Este foarte comun în casele românilor și nu numai. Condițiile de păstrare fac diferența majoră.
01.01.2025 | 21:05
Alimentul care se strica desi nu credeai Greseala majora pe care o faci in conditiile de pastrare
Muștarul, alimentul care se strică, deși nu ai fi crezut / sursă foto: Freepik

Muștarul, căci despre el este vorba, se strică. Poate nu îți vine să crezi, dar este adevărat. De acum în colo vei fi mai atent la eticheta borcanului de muștar.

Muștarul este un aliment care se strică

Muștarul este un condiment derivat din semințele de muștar. Acestea sunt o cultură agricolă cultivată pe scară largă pentru semințele uleioase.

Cu toate acestea, etichetele borcanelor de muștar pot provoca confuzie. Unele etichete insistă pe refirgerarea muștarului, în timp ce altele o consideră necesară doar pentru păstrarea unui gust mai intens.

Muștarul are un gust înțepător și este atribuit proprietăților sale acide. Semințele de muștar conțin compuși chimici. Acesta acționează ca un mecanism de apărare.

În momentul în care celulele semințelor sunt deteriorate, se eliberează o enzimă. Astfel, acești compuși sunt descompuși într-un iritant și un zahăr, producând gustul muștarului.

Cât de repede se strică muștarul

Stricarea alimentelor se face prin schimbările inevitabile cauzate de acțiunea microbilor. Ei bine, există și modalități de încetinire a acestui proces.

Se spune că muștarul va dura mai mult dacă el conține mai multă sare și este mai acid. Oțetul și sarea sunt utilizate în procesul de fermentare al muștarului.

Ele creează un mediu care inhibă creșterea microbilor dăunători. Semințele de muștar sunt uscate, fiind neprielnice pentru microbi. Vinul este aportul de alcool pentru a păstra amestecul, iar oțelul asigură un pH scăzut.

Ei bine, muștarul este un aliment destul de rezistent, motiv pentru care de multe ori nu are dată de expirare pe etichetă. Acesta poate fi bun timp de ani de zile. Valabilitatea diferă în funcție de recipientul în care este păstrat.

Un borcan de sticlă poate menține muștarul bun timp de doi ani, iar o sticlă de plastic timp de aproape 1,5 ani. Sticlele cu presiune mențin muștarul până la șase luni.

Cu toate acestea, aciditatea și gustul intens al muștarului scade cu fiecare deschidere a recipientului. Totuși, specialiștii recomandă ca muștarul să fie păstrat la frigider.