Life

Alimentul care se strică, deși puțini români știau asta despre el. Greșeala pe care multe persoane ajung să o facă atunci când îl depozitează

Alimentul care se strică, cu toate că puțini români știau asta despre el. Multe persoane fac această greșeală atunci când îl depozitează.
02.01.2025 | 11:42
Alimentul care se strica desi putini romani stiau asta despre el Greseala pe care multe persoane ajung sa o faca atunci cand il depoziteaza
Alimentul care se poate strica. Unde e bine să fie păstrat. Sursa foto: Freepik

Alimentul care se strică, însă puțini români cunosc acest detaliu despre el. Pentru a fi păstrat pentru mai mult timp, are nevoie de o depozitare corespunzătoare.

Alimentul care se strică, deși nu mulți români știu asta despre el

Multe persoane depozitează anumite alimente și condimente în frigider, sperând că vor rezista mai mult. Cu toate acestea, este important să fie evitate anumite greșeli.

Un condiment pe care oamenii obișnuiesc să-l păstreze în frigider este muștarul. Pe unele tipuri de muștar, se menționează că trebuie refrigerat după deschidere.

În cazul altor tipuri, este recomandat ca muștarul să se păstreze la frigider pentru a păstra un gust cât mai bun.

În semințele de muștar se află compuși chimici, care acționează precum un mecanism de apărare. În momentul în care celulele acestora se deteriorează, este eliberată o enzimă, care descompune compușii într-un iritant și un zahăr. Așa este produs gustul apreciat de muștar.

Atunci când vine vorba despre stricarea alimentelor, sunt luate în calcul schimbările provocare de acțiunea microbilor. Există, însă, câteva metode pentru a încetini procesul.

Se spune că muștarul se păstrează mai mult timp dacă este mai acid sau mai sărat. În procesul de fermentare a muștarului se folosesc sarea și oțetul. Acestea creează un mediu ce inhibă creșterea unor microbi dăunători.

Ingredientele din muștar sunt destul de rezistente la procesul de deteriorare. Semințele de muștar sunt uscate, având umiditate scăzută, așa că nu sunt prielnice pentru microbi. Datorită vinului, care conține alcool, se păstrează amestecul, iar pH-ul scăzut este asigurat de oțet.

Sarea contribuie, de asemenea, la conservarea amestecului. Muștarul se păstrează destul de mult timp, astfel că pe etichetă nu apare, de multe ori, o dată “de consum optim”, potrivit dcmedical.ro.

Cât de mult poate rezista muștarul

Muștarul se poate păstra bine chiar și pentru câțiva ani. Durata de valabilitate este diferită în funcție de ambalajul produsului. De exemplu, muștarul se poate menține proaspăt pentru aproximativ doi ani într-un borcan de sticlă.

Dacă se află într-o sticlă de plastic, atunci poate rămâne proaspăt pentru un an și jumătate. În cazul în care este ținut într-o sticlă cu presiune sau în ambalaje de tip pachete, durata scade la șase luni.

După deschidere intensitatea gustului va fi mai scăzută. Aciditatea produsului poate prelungi durata de valabilitate, dar experții recomandă refrigerarea muștarului după ce este deschis.

Nu există alimente care să rămână proaspete pentru totdeauna, acesta fiind și cazul muștarului. La un moment dar, acest produs poate să devină rânced, dar se păstrează mai mult timp, comparativ cu alte condimente.

Tags: