Ministerul Agriculturii a dezvăluit care este alimentul care se va scumpi la raft, cu 10%. Decizia are legătură cu un Ordin vechi de 12 ani privind conținutul acestuia, dar care nu este deloc pe placul producătorilor.
Românii vor cumpăra anul acesta un produs extrem de îndrăgit cu un preț mai mare cu 10%. Cumpărătorii care adoră dulceața sunt cei care suportă aceste măriri de costuri din cauza unui Ordin de acum 12 ani.
În felul acesta Ministerul Agriculturii vrea ca țara noastră să se alinieze normelor europene, în anul 2025. De asemenea, decizia are legătură cu reducerea conţinutului de zahăr din astfel de preparate culinare.
Producătorii din România vor fi nevoiți să schimbe etichetele și să folosească mai multe fructe, în detrimentrul zahărului. Acestea vor trebui să conțină mai multe informații despre produsele care ajung în magazine.
De asemenea, etichetele vor trebui să aibă conţinutul exact de fructe, apă şi lămâie, acolo unde este cazul. Mai mult decât atât, zahărul se va regăsi în cantități mult mai mici în gemuri, marmeladă și dulceață.
„Aici avem o marmeladă de coarne. Uitaţi, în momentul în care facem aşa, o dulceaţă cu un conţinut ridicat de fructe nu curge, dacă ar fi apă cu zahăr cu siguranţă murdăream tot aici”, a spus Cristina Socea, un producător din județul Neamț, pentru observatornews.ro.
„Din păcate, optăm adesea pentru cel mai ieftin produs, nu pentru cea mai bună calitate. Produsele naturale aduc multe beneficii. Cu cât este mai multă pulpă într-un produs este mult mai benefic pentru sănătate”, a declarat un alt producător român.
În momentul de față, un borcan de dulceață, de 400 de grame, costă 35 de lei. Dulceața de cireșe amare este ceva mai costisitoare și poate ajunge până la 50 de lei. Anul trecut producătorii foloseau 350 de grame de pulpă de fructe la un kilogram de gem.
În 2025 aceștia vor fi obligaţi să pună 450 de grame de pulpă de fructe și mai puțin zahăr. Multe produse vor avea de acum înainte cu 100 de grame mai mult fruct. Acest lucru se va observa direct în prețul de la raft, care va fi mai mare cu 10%.